Site icon marta-gotuje.pl

Tarta czekoladowa

Raczej nie będę obiektywna, kiedy napiszę Wam jak pyszna jest dzisiejsza czekoladowa tarta ; ) Uwielbiam gorzką czekoladę, a musy zawsze są moim pierwszym wyborem wśród deserów. Tarta jest szybka i prosta do przygotowania, a efekt końcowy wart każdej kalorii ; ) Polecam!!! 


Składniki na spód (forma o średnicy 23 cm):

Herbatniki zmiksować blenderem na drobny piasek. Dodać kakao i roztopione masło, wymieszać na gładką masę i wyłożyć dno formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez 10 minut. Przestudzić

Składniki na czekoladową masę:

Masło ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić i dodać do ubitego masła wraz z ekstraktem z wanilii. Po dodaniu każdego kolejnego jajka miksować masę na średnich obrotach miksera przez 5 minut. Przełożyć na podpieczony spód, wyrównać i schłodzić w lodówce przez co najmniej 6 godzin. Przed podaniem udekorować gorzką czekoladą lub bitą śmietaną.

Smacznego!




Inspiracja „Smitten Kitchen”

Exit mobile version