Tarta czekoladowa

Raczej nie będę obiektywna, kiedy napiszę Wam jak pyszna jest dzisiejsza czekoladowa tarta ; ) Uwielbiam gorzką czekoladę, a musy zawsze są moim pierwszym wyborem wśród deserów. Tarta jest szybka i prosta do przygotowania, a efekt końcowy wart każdej kalorii ; ) Polecam!!! 


Tarta czekoladowa przepis

Składniki na spód (forma o średnicy 23 cm):

  • 130 g herbatników
  • 1 łyżka kakao
  • 70 g masła

Herbatniki zmiksować blenderem na drobny piasek. Dodać kakao i roztopione masło, wymieszać na gładką masę i wyłożyć dno formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez 10 minut. Przestudzić

Składniki na czekoladową masę:

  • 170 g masła (temp. pokojowa)
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 85 g gorzkiej czekolady (70%)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka (wielkość L)

Masło ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić i dodać do ubitego masła wraz z ekstraktem z wanilii. Po dodaniu każdego kolejnego jajka miksować masę na średnich obrotach miksera przez 5 minut. Przełożyć na podpieczony spód, wyrównać i schłodzić w lodówce przez co najmniej 6 godzin. Przed podaniem udekorować gorzką czekoladą lub bitą śmietaną.

Smacznego!


placek czekoladowy przepis


tarta z czekoladowym musem przepis


Ciasto bez pieczenia przepis

Inspiracja „Smitten Kitchen”

Komentarzy: 39

  1. Majka
    16 lutego 2017 / 12:22

    Przepięknie się prezentuje 😍

    • Marta
      Autor
      17 lutego 2017 / 12:57

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Justyna
    16 lutego 2017 / 12:23

    Kolejny punkt obowiązkowy na weekend 🙂

    • Marta
      Autor
      17 lutego 2017 / 12:58

      Będzie mi miło, jeśli wypróbujesz 🙂

  3. Anita
    16 lutego 2017 / 15:32

    Cudowna tarta 🙂

    • Marta
      Autor
      17 lutego 2017 / 12:58

      Bardzo dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      17 lutego 2017 / 12:58

      Super, że posmakowała 🙂

  4. Asia
    16 lutego 2017 / 19:36

    Ochota jest nie powiem ❤️

    • Marta
      Autor
      17 lutego 2017 / 12:59

      Polecam wypróbować 🙂

  5. Kinia
    16 lutego 2017 / 19:53

    Mniami 🙂

    • Marta
      Autor
      17 lutego 2017 / 12:59

      Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂

  6. Ola
    16 lutego 2017 / 20:27

    Ale mi narobiłaś smaka na czekoladę 🙂 takiej tarty jeszcze nie próbowałam 🙂

    • Marta
      Autor
      17 lutego 2017 / 13:00

      Polecam jest pyszna 🙂

  7. 16 lutego 2017 / 21:34

    Dawno nie przyrządzałam tarty. Ta czekoladowa wygląda pysznie. Muszę ją wypróbować ale na pewno jeszcze lepiej smakuje niż wygląda. 🙂

    • Marta
      Autor
      17 lutego 2017 / 13:00

      Polecam i daj znać jak smakowało 🙂

  8. Ania
    16 lutego 2017 / 23:05

    Ślinotok 🙂

    • Marta
      Autor
      17 lutego 2017 / 13:00

      🙂 🙂 🙂

  9. 16 lutego 2017 / 23:52

    Mmm, wygląda jak marzenie 🙂

    • Marta
      Autor
      17 lutego 2017 / 13:01

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  10. Isia
    16 lutego 2017 / 23:54

    Jak smakuje tak jak wygląda to na kawałku nie poprzestanę 🙂

    • Marta
      Autor
      17 lutego 2017 / 13:01

      Hihi jest pyszna 🙂

  11. Renia
    17 lutego 2017 / 0:44

    Czekoladowe cudo 🙂

    • Marta
      Autor
      17 lutego 2017 / 13:01

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  12. Milena
    17 lutego 2017 / 18:48

    Wyszła pyszna 🙂

    • Marta
      Autor
      18 lutego 2017 / 0:23

      Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂

    • Marta
      Autor
      19 lutego 2017 / 1:34

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  13. Justyna
    20 lutego 2017 / 17:35

    Pycha!!! kalorii pewnie sporo ale nikt z gości się nie przejął i znikneła cała 🙂

    • Marta
      Autor
      20 lutego 2017 / 23:44

      Super 🙂 Przy takich wypiekach trzeba zapomnieć o kaloriach 😉

  14. ala
    22 lutego 2017 / 23:18

    tarta smakuje oblednie 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 15:53

      Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂

  15. Jagoda
    1 marca 2017 / 0:46

    Wyszła rewelacyjnie 🙂

    • Marta
      Autor
      1 marca 2017 / 13:26

      Bardzo mi miło 🙂

  16. I.
    5 października 2020 / 14:17

    Eeee, surowe jajka z czekoladą… Może to i ładne, może i smakuje, ale nie przemawia to do mnie….

    • Marta
      Autor
      6 października 2020 / 10:14

      Taki już urok musów, czy popularnego tiramisu, jedni kochają inni nie za bardzo 😉 Jeśli jajka mamy od sprawdzonego gospodarza, dobrze sparzymy i umyjemy, nie ma się czego obawiać 😀

      • Aga
        4 października 2022 / 11:11

        Jajka dodajemy w całości? Czy oddzielamy żółtka od białek?

        • Marta
          Autor
          5 października 2022 / 9:16

          W całości 🙂

  17. Kasia
    18 maja 2021 / 13:04

    Przepyszne na drugi dzień nie został nawet kawałek 🙂

    • Marta
      Autor
      18 maja 2021 / 16:22

      Super, bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 − 15 =