Nie ma nic lepszego niż domowa granola na rozpoczęcie dnia : ) Czekoladowa wersja poprawi humor nawet największemu śpiochowi, świetnie smakuje z dodatkiem kefiru lub mleka, czy jogurtu. Polecam!
Składniki:
- 300 g płatków owsianych górskich
- 100 g orzechów włoskich lub pekan, posiekanych
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 g syropu klonowego lub miodu
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- opcjonalnie 1/3 szklanki prażonych, pokruszonych ziaren kakaowca
- 100 g suszonych wiśni lub żurawiny
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać płatki owsiane i orzechy, wymieszać. W niewielkim garnuszku podgrzać kakao, cynamon, syrop klonowy, sól, olej i ekstrakt z wanilii. Lekko podgrzać do połączenia się składników, ale nie gotować. Czekoladowy syrop wylać na płatki, dokładnie wymieszać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła. Wyjąć, do jeszcze ciepłej dodać czekoladę, wymieszać. Na koniec dodać suszone owoce. Ostudzoną przechowywać w zamkniętym pojemniku do 2-3 tygodni.
Smacznego!
Inspiracja „Moje wypieki z czekoladą” D. Świątkowska