Nie ma nic lepszego niż domowa granola na rozpoczęcie dnia : ) Czekoladowa wersja poprawi humor nawet największemu śpiochowi, świetnie smakuje z dodatkiem kefiru lub mleka, czy jogurtu. Polecam!
Składniki:
- 300 g płatków owsianych górskich
- 100 g orzechów włoskich lub pekan, posiekanych
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 g syropu klonowego lub miodu
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- opcjonalnie 1/3 szklanki prażonych, pokruszonych ziaren kakaowca
- 100 g suszonych wiśni lub żurawiny
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać płatki owsiane i orzechy, wymieszać. W niewielkim garnuszku podgrzać kakao, cynamon, syrop klonowy, sól, olej i ekstrakt z wanilii. Lekko podgrzać do połączenia się składników, ale nie gotować. Czekoladowy syrop wylać na płatki, dokładnie wymieszać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła. Wyjąć, do jeszcze ciepłej dodać czekoladę, wymieszać. Na koniec dodać suszone owoce. Ostudzoną przechowywać w zamkniętym pojemniku do 2-3 tygodni.
Smacznego!
Inspiracja „Moje wypieki z czekoladą” D. Świątkowska
Pycha ❤️
Autor
Miło mi, że przypadła do gustu 🙂
Jest pomysł na jutrzejsze śniadanko 🙂
Autor
Daj znać jak posmakowało 🙂
Muszę zrobić i to szybko 🥰 Już wyobrażam sobie ten smak 😋
Ideał ❤❤❤ Czekolada + wiśnie + chrupiąca reszta i jesteś w niebie 🥰
Autor
Dokładnie 😀
Autor
<3
Kocham 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Przepyszna ❤️
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Polecam super połączenie 🙂
Autor
Bardzo mi miło 😀
Mmmmmm…….Najlepsza rzecz jaką w życiu jadłam 🙂
Polecam, jest przepyszna
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Super przepis bardzo dobra 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂