Drożdżowa babka to obok serników mój zdecydowany faworyt wśród wielkanocnych wypieków. W zeszłym roku zachwalałam Wam jej jasną wersję (którą lubimy do tego stopnia, że piekę ją nie tylko na Święta ; ) Tym razem w ramach urozmaicenia postawiłam na czekoladową odmianę, która oczywiście również mnie oczarowała. Babka pięknie wyrasta, jest bardzo puszysta i długo zachowuje świeżość. Inspiracja tutaj. Zdecydowanie polecam!!!
Składniki na zaczyn:
- 45 g świeżych drożdży
- 125 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 200 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego)
Do dużej miski (może być misa miksera) rozkruszyć drożdże, zalać mlekiem, dodać mąkę i cukier. Energicznie wymieszać i odstawić w ciepłe do wyrośnięcia na 40 min.
Składniki na ciasto:
- 375 g mąki
- 80 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 40 g kakao (dobrej jakości)
- 2 jajka
- 4 duże żółtka
- 120 g stopionego masła
- 2 szczypty soli
- 1 szklanka rodzynek (namoczonych przez godzinę w herbacie)
Do wyrośniętego zaczynu dodać jajka, żółtka, cukry oraz mąkę wymieszaną z kakao i solą. Wyrabiać ciasto przez 10 minut (użyłam w tym celu robota kuchennego, ciasto jest dość klejące), a następnie dodać roztopione i przestudzone masło. Wyrabiać przez kolejne 10 minut. Ciasto musi wchłonąć cały tłuszcz i być gładkie oraz błyszczące. Pod koniec zagniatania dodać przygotowane rodzynki.
Dużą formę na babkę wysmarować miękkim masłem (ok. 1 łyżki) i przełożyć do niej ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce (babka już przed pieczeniem sporo wyrośnie). Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (opcja grzania góra-dół). Przełożyć do niego babkę i piec ok. 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzić na kratce.
Składniki na polewę:
- 50 g masła
- 10 łyżek mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 kopiaste łyżki kakao
Mleko, masło i cukier przełożyć do garnka/rondelka i podgrzewać do chwili aż masło i cukier się rozpuszczą. Następnie do garnka dodać kakao i podgrzewać przez chwilę, cały czas energicznie mieszając rózgą. Po zdjęciu z ognia, polewę mieszać trzepaczką jeszcze przez około minutę (w tym czasie odrobinę zgęstnieje) a następnie polać nią babkę.
Smacznego!
Marta nie nadążam za Tobą! takiej jeszcze nie jadłam 🙂
Autor
Polecam wypróbować 🙂
Chętnie wypróbuję 🙂
Autor
Daj znać jak smakowało 🙂
Uwielbiam czekoladę czyli coś dla mnie ::D:D::D
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Na Święta must have… nie wiedziałam, że drożdżowe i czkolada idą w parze…
Autor
Zdecydowanie tak! 🙂
Uwielbiam wypieki drożdżowe, uwielbiam czekoladę, więc połączenie idealne!
Autor
Aga polecam, bo babka wyszła świetna! 🙂
pięknie się prezentuje 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Wyglada pysznie 🙂
Autor
Dziękuję i potwierdzam jest pyszna 🙂
a teraz mi się przyznaj, co Ty robisz, że jesteś taka szczupła, a robisz takie pyszności i to nie ma przełożenia na Twoją wagę?;p
Autor
ojj dziękuję! :* małe przełożenie na wagę jest i zawsze trochę tu i tam się odkłada, ale chyba ratuje mnie to, że uwielbiam też biegać 😉
O jakie cudeńko, na Wielkanoc jak znalazł 🙂
Autor
Polecam 🙂
Moja baba mi tak urosła, że myślałam, że w piekarniku się wyleje z formy, ale dała radę 🙂 wyszła mega puszysta, pachnąca, cudo!
Autor
To prawda, babka sporo rośnie, ale na szczęście podczas pieczenia nic nie wycieka 🙂
Cudowna, puszysta i mięciutka <3
Autor
Cieszę się, że posmakowała 🙂
Wczoraj upiekłam wyszła super urosła jedyne co mi przeszkadza to ze czuć drożdżami A dałam tak jak w przepisie
Autor
Osobiście nie spotkałam się z takim problem, jedyne co przychodzi mi na myśl to może zbyt długi czas wyrastania lub np. zostawienie ciasta do wyrośnięcia w lodówce? Najważniejsze, że mimo to posmakowała 🙂
Jeżeli jest tak pyszna jak ta zwykła babka drożdżowa u Ciebie to na pewno upiekę 🙂
Autor
Oj tak równie pyszna, więc polecam 🙂
Przepyszna wyszła 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Rewelacja połączenie drożdży z czekoladą wydało mi się niestandardowe a jednak bardzo pasuje super !
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂