Czakczuka to danie szczególnie popularne w rejonach Morza Śródziemnego (spotkacie ją również pod nazwą szakszuka). Dla mnie stanowi pożywne śniadanie, choć sprawdzi się również jako lekki lunch. Połączenie jajek z pomidorowym sosem to jedno z najlepszych połączeń, a dodatek ulubionych warzyw dodatkowo potęguje przyjemne doznania smakowe. Polecam!!!
Składniki:
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 cukini
- 1 duża cebulka dymka
- 400 g pomidorów (mogą być z puszki, bez zalewy)
- szczypta cukru trzcinowego, szczypta mielonego kminu rzymskiego (kuminu), sól, pieprz, olej kokosowy do podsmażenia
- 4 jajka
Paprykę pokroić w paski, cukinię i cebulę w małą kostkę. Całość podsmażyć na 1 łyżeczce oleju kokosowego. Dodać pomidory pokrojone w kostkę i przyprawy. Gotować razem przez kilka minut, a następnie wbić jajka i trzymać na ogniu do czasu ścięcia się białka.
Smacznego!