Czakczuka to danie szczególnie popularne w rejonach Morza Śródziemnego (spotkacie ją również pod nazwą szakszuka). Dla mnie stanowi pożywne śniadanie, choć sprawdzi się również jako lekki lunch. Połączenie jajek z pomidorowym sosem to jedno z najlepszych połączeń, a dodatek ulubionych warzyw dodatkowo potęguje przyjemne doznania smakowe. Polecam!!!
Składniki:
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 cukini
- 1 duża cebulka dymka
- 400 g pomidorów (mogą być z puszki, bez zalewy)
- szczypta cukru trzcinowego, szczypta mielonego kminu rzymskiego (kuminu), sól, pieprz, olej kokosowy do podsmażenia
- 4 jajka
Paprykę pokroić w paski, cukinię i cebulę w małą kostkę. Całość podsmażyć na 1 łyżeczce oleju kokosowego. Dodać pomidory pokrojone w kostkę i przyprawy. Gotować razem przez kilka minut, a następnie wbić jajka i trzymać na ogniu do czasu ścięcia się białka.
Smacznego!
Pyszne śniadanie :0
Autor
Zdecydowanie 🙂
uwielbiam szakszukę 🙂
Autor
Ja też! 🙂
Najlepsze śniadanko i kolacja też <3
Autor
<3
Dobre rozpoczęcie tygodnia 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂
Trzeba skosztować ☺
Autor
Polecam, pycha! 🙂
Nie spodziewałam się że to będzie aż taak pyszne😋 A mój maluch jak wcinał – świetna propozycja dla dzieci!
Autor
Super, że posmakowało 🙂 polecam jeszcze wersje z białą fasolą lub/i chorizo 🙂
Wspaniałe danie 🙂 co prawda dla mnie na śniadanko tylko kawa ale na lunch było pycha 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂 u nas śniadanie to podstawa 🙂
Pyszne! Zjadłabym takie danie na późne niedzielne śniadanie! Pozdrawiam!
Autor
Mam nadzieję, że przy kolejnej niedzieli się uda 🙂 Pozdrawiam 🙂
Od dzisiaj oficjalnie jadam śniadanie 🙂 dla mnie bomba choć zrobiłam z myślą o moim chłopaku… na szczęście się podzielił 🙂
Autor
Aż się uśmiechnęłam jak czytałam Twój komentarz 😉 bardzo dobrze, że się podzielił! 🙂
Wygląda naprawdę przepysznie 🙂 Tanie śródziemnomorskie to zdecydowanie moi faworyci w kuchni zagranicznej 🙂 Na pewno spróbuje swoich sił 😉
Pozdrawiam i czekam na kolejne posty!
Autor
Bardzo dziękuję i proszę dać znać jak smakowało 🙂 Pozdrawiam ciepło 🙂
Cudowne śniadanko! robiliśmy w weekend ale chyba w tygodniu też się skuszę bo choć wygląda wcale nie jest czasochłonne 🙂
Autor
Dokładnie, szybko i pysznie 🙂