Obłędnie pyszny, aromatyczny sernik cytrynowy na czekoladowym spodzie. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole i nie tylko. Sernik jest idealnie kremowy, bardzo szybki do przygotowania, nie opada. Polecam!!!
Sernik cytrynowy na czekoladowym spodzie przepis
Spód (tortownica o średnicy 26 cm):
- 75 g roztopionego masła
- 130 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 65 g cukru
- szczypta soli
Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać łyżką lub zagnieść palcami. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Mocno i równomiernie ugnieść całą powierzchnię spodu, ponownie łyżką lub palcami, dzięki temu będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 13 minut. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160 C (góra-dół).
Masa twarogowa:
- 1 kg twarogu (dobrej jakości z wiaderka)
- 165 g cukru
- 5 jajek (wielkość L)
- 400 g kwaśnej śmietany 18%
- 40 g budyniu waniliowego
- 20 g tartej skórki cytrynowej
Twaróg zmiksować z cukrem i śmietaną do połączenia. Kolejno wbijać po jednym jajku, krótko miksując. Dodać budyń i skórkę cytrynową, ostatni raz krótko zmiksować. Przelać na zimny spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (góra-dół) przez 60 minut. Po upieczeniu studzić przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Jak zrobić sernik cytrynowy
Film z przygotowania obejrzycie na moim kanale YouTube – zapraszam do subskrybowania 🎥
Pozostałe przepisy na sernik
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie