Delikatne i aromatyczne mini pączki z mascarpone to kolejna propozycja na Tłusty Czwartek, choć smakują dobrze niezależnie od okazji ; ) Polecam!!
Składniki:
- 170 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 dużej cytryny
- 3 jajka (wielkość L)
- 30 g cukru pudru
- 15 ml spirytusu
- 225 g serka mascarpone
- cukier puder do oprószenia
- smalec (3 kostki) lub olej do smażenia
Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać spirytus i mascarpone, zmiksować do połączenia się składników. Łyżka po łyżce dodawać suche produkty i mieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Ciasto przełożyć do szprycy lub worka cukierniczego/woreczka foliowego i odciąć końcówkę, aby został duży otwór. (Można również formować pączusie przy pomocy dwóch łyżeczek). Na dobrze rozgrzany tłuszcz wyciskać niewielkie kulki. Smażyć na niezbyt dużym ogniu, aż będą rumiane. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, lekko przestudzone oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Inspiracja „Dwanaście słodkich miesięcy” K. Guzik