Site icon marta-gotuje.pl

Cytrynowe mini pączki z mascarpone

Delikatne i aromatyczne mini pączki z mascarpone to kolejna propozycja na Tłusty Czwartek, choć smakują dobrze niezależnie od okazji ; ) Polecam!!

Składniki:

Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać spirytus i mascarpone, zmiksować do połączenia się składników. Łyżka po łyżce dodawać suche produkty i mieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

Ciasto przełożyć do szprycy lub worka cukierniczego/woreczka foliowego i odciąć końcówkę, aby został duży otwór. (Można również formować pączusie przy pomocy dwóch łyżeczek). Na dobrze rozgrzany tłuszcz wyciskać niewielkie kulki. Smażyć na niezbyt dużym ogniu, aż będą rumiane. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, lekko przestudzone oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Inspiracja „Dwanaście słodkich miesięcy” K. Guzik

Exit mobile version