Cytrynowe babeczki są bardzo proste w wykonaniu i mało czasochłonne. Zapewne każdy z Was ma w swojej kuchni składniki potrzebne do ich przygotowania. Trudno im się oprzeć, są intensywnie cytrynowe i odpowiednio wilgotne. Polecam!
Składniki na ok. 12 babeczek:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- sok z jednej cytryny
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka oraz sok z cytryny i ponownie miksujemy. W następnej kolejności dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy jogurt i delikatnie mieszamy. Foremki do pieczenia babeczek natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą (możemy też użyć papilotek) i wypełniamy ciastem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polukrowane.
Smacznego : )