Przeważnie nie przepadam za cytrynowymi wypiekami, ale po Waszych wpisach odnośnie ładnych zapachów w kuchni, nabrałam ochoty na ten wspaniały aromat ; ) Aby babeczki nie były tak mocno orzeźwiające dodałam do nich konfiturę jagodową, która idealnie komponowała się z cytryną. Polecam!
Składniki :
- 250 g lekko solonego masła (można użyć zwykłego ze szczyptą soli)
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki tartej skórki z cytryny lub ew. pomarańczy
- 250 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
- konfitura np. jagodowa
Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajka po kolei, a następnie skórkę z cytryny i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Na końcu dodajemy sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do papilotek do ok. 3/4 ich wysokości.
Pieczemy w rozgrzanym do ok 180 C piekarniku przez ok. 30-40 minut. Jeżeli ciasto będzie się za bardzo przypiekać możemy przykryć je folią aluminiową.
Ostudzone możemy polukrować lub można ozdobić skórką cytrynową.
Smacznego : )