Cytrynowe babeczki są bardzo proste w wykonaniu i mało czasochłonne. Zapewne każdy z Was ma w swojej kuchni składniki potrzebne do ich przygotowania. Trudno im się oprzeć, są intensywnie cytrynowe i odpowiednio wilgotne. Polecam!
Składniki na ok. 12 babeczek:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- sok z jednej cytryny
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka oraz sok z cytryny i ponownie miksujemy. W następnej kolejności dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy jogurt i delikatnie mieszamy. Foremki do pieczenia babeczek natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą (możemy też użyć papilotek) i wypełniamy ciastem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polukrowane.
Smacznego : )
szkoda, że nie mogę ich zjeść ;( wyglądają jak z cukierni 🙂
pozdrawiam !
Szana,
http://www.gastronomygo.blogspot.com
smaczniutkie
Idealne do święconki, w przyszłym roku skorzystam z przepisu:)
Autor
Właśnie piekłam z myślą o święconce, ale poza świętami również się nimi zajadamy 🙂
Ja to musze na diete przejscc, tyle sie w swieta najadłam m.in. babeczek:)
Autor
Też o tym myślałam, ale już dopada mnie ochota na jakiś wypiek:)
Ojej, te babeczki kojarzą mi się ze słodkim dzieciństwem, chętnie je sobie przypomnę, hihi:)
Polecam, świetny przepis, tylko ja na taką ilość składników dodaje jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Na pewno w zupełności wystarczy:)
Wyszły przepyszne 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Pychota 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Idealne do swięconki 😊 Pyszne!
Autor
Super, że posmakowały 🙂