Przepyszny, aromatyczny chlebek dyniowy z chrupiącą cynamonową skorupką na pewno podbije Wasze serca. Bardzo szybki do przygotowania, długo zachowuje świeżość. Polecam!!!
Składniki na ciasto (keksówka 11×25 cm):
- 260 g puree z dyni (1 szklanka)
- 2 jajka (temp. pokojowa, wielkość L)
- 125 ml oleju roślinnego (1/2 szklanki)
- 240 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 g cukru trzcinowego (1/2 szklanki)
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cynamonu, po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru w proszku
Składniki na cynamonową skorupkę:
- 1 łyżka masła
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Puree z dyni przełożyć do miski, powinno mieć gęstość śmietany i być delikatnie ciepłe. Do puree dodać jajka oraz olej i wymieszać łyżką lub widelcem. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem, cukrem wanilinowym oraz cynamonem, gałką i imbirem. Mokre składniki dodać do suchych, delikatnie i krótko wymieszać łyżką, tylko do pierwszego połączenia się składników. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Przygotować cynamonową skorupkę: masło posiekać i połączyć palcami z cukrem i cynamonem. Ułożyć na wierzch ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.
Smacznego!
Przepis – źródło.