Cynamonowy chlebek dyniowy

Przepyszny, aromatyczny chlebek dyniowy z chrupiącą cynamonową skorupką na pewno podbije Wasze serca. Bardzo szybki do przygotowania, długo zachowuje świeżość. Polecam!!!

Chlebek dyniowy z cynamonem

Składniki na ciasto (keksówka 11×25 cm):

  • 260 g puree z dyni (1 szklanka)
  • 2 jajka (temp. pokojowa, wielkość L)
  • 125 ml oleju roślinnego (1/2 szklanki)
  • 240 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110 g cukru trzcinowego (1/2 szklanki)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu, po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru w proszku

Składniki na cynamonową skorupkę:

  • 1 łyżka masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Puree z dyni przełożyć do miski, powinno mieć gęstość śmietany i być delikatnie ciepłe. Do puree dodać jajka oraz olej i wymieszać łyżką lub widelcem. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem, cukrem wanilinowym oraz cynamonem, gałką i imbirem. Mokre składniki dodać do suchych, delikatnie i krótko wymieszać łyżką, tylko do pierwszego połączenia się składników. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Przygotować cynamonową skorupkę: masło posiekać i połączyć palcami z cukrem i cynamonem. Ułożyć na wierzch ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.

Smacznego!

Chlebek dyniowy z cynamonem przepis
Chlebek dyniowy
Chlebek dyniowy przepis

Przepis – źródło.

Komentarzy: 22

  1. Jaga
    5 listopada 2021 / 13:59

    Musi być mój <3

    • Marta
      Autor
      9 listopada 2021 / 12:48

      Polecam 🙂

  2. Isia
    5 listopada 2021 / 14:46

    Kolejne cudo 🙂

    • Marta
      Autor
      9 listopada 2021 / 12:48

      Super, że przypadł do gustu 🙂

  3. Hania
    5 listopada 2021 / 20:17

    Przepyszny a ta kruszonka niebo w gębie 🙂

    • Marta
      Autor
      9 listopada 2021 / 12:49

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂

  4. Daria
    6 listopada 2021 / 13:05

    Cudowny, mięciutki pięknie pachnie polecam ❤️

    • Marta
      Autor
      9 listopada 2021 / 12:49

      Super, że posmakował 🙂

  5. Majka
    6 listopada 2021 / 20:06

    Cudowny, pyszny ❤ Dynia rządzi ❤

    • Marta
      Autor
      9 listopada 2021 / 12:50

      Zdecydowanie, pora uzupełnić zapasy 😀

  6. Magda
    9 listopada 2021 / 14:43

    Przepyszne ciasto 🥰

    • Marta
      Autor
      10 listopada 2021 / 12:22

      Super, że posmakowało 🙂

  7. Niki
    11 listopada 2021 / 18:25

    ciasto bardzo smaczne 🙂

    • Marta
      Autor
      17 listopada 2021 / 10:46

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  8. Kasia
    18 stycznia 2022 / 20:03

    Czy można zamienić olej na rozpuszczone masło w cieście? Jeśli tak to ile należy go dać? 🙂

    • Marta
      Autor
      19 stycznia 2022 / 3:28

      Myślę, że można, ale niestety nie próbowałam, więc nie wiem jak z proporcjami 🙂

      • Kasia
        26 stycznia 2022 / 15:22

        Dodałam 100g rozpuszczonego masło i ciasto wyszło bardzo dobre. 🙂

        • Marta
          Autor
          30 stycznia 2022 / 1:48

          Super, dobrze wiedzieć! 🙂 dziękuję za wiadomość 🙂

  9. Niki
    20 lutego 2022 / 18:24

    Przepyszne ciasto, szybko się robi 😊

    • Marta
      Autor
      22 lutego 2022 / 12:21

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  10. Tina
    1 października 2022 / 16:51

    Bardzo smaczne 👍🏻

    • Marta
      Autor
      3 października 2022 / 12:25

      Super, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 15 =