Przepyszny, aromatyczny chlebek dyniowy z chrupiącą cynamonową skorupką na pewno podbije Wasze serca. Bardzo szybki do przygotowania, długo zachowuje świeżość. Polecam!!!

Składniki na ciasto (keksówka 11×25 cm):
- 260 g puree z dyni (1 szklanka)
- 2 jajka (temp. pokojowa, wielkość L)
- 125 ml oleju roślinnego (1/2 szklanki)
- 240 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 g cukru trzcinowego (1/2 szklanki)
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cynamonu, po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru w proszku
Składniki na cynamonową skorupkę:
- 1 łyżka masła
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Puree z dyni przełożyć do miski, powinno mieć gęstość śmietany i być delikatnie ciepłe. Do puree dodać jajka oraz olej i wymieszać łyżką lub widelcem. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem, cukrem wanilinowym oraz cynamonem, gałką i imbirem. Mokre składniki dodać do suchych, delikatnie i krótko wymieszać łyżką, tylko do pierwszego połączenia się składników. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Przygotować cynamonową skorupkę: masło posiekać i połączyć palcami z cukrem i cynamonem. Ułożyć na wierzch ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.
Smacznego!



Przepis – źródło.
Musi być mój <3
Autor
Polecam 🙂
Kolejne cudo 🙂
Autor
Super, że przypadł do gustu 🙂
Przepyszny a ta kruszonka niebo w gębie 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂
Cudowny, mięciutki pięknie pachnie polecam ❤️
Autor
Super, że posmakował 🙂
Cudowny, pyszny ❤ Dynia rządzi ❤
Autor
Zdecydowanie, pora uzupełnić zapasy 😀
Przepyszne ciasto 🥰
Autor
Super, że posmakowało 🙂
ciasto bardzo smaczne 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Czy można zamienić olej na rozpuszczone masło w cieście? Jeśli tak to ile należy go dać? 🙂
Autor
Myślę, że można, ale niestety nie próbowałam, więc nie wiem jak z proporcjami 🙂
Dodałam 100g rozpuszczonego masło i ciasto wyszło bardzo dobre. 🙂
Autor
Super, dobrze wiedzieć! 🙂 dziękuję za wiadomość 🙂
Przepyszne ciasto, szybko się robi 😊
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Bardzo smaczne 👍🏻
Autor
Super, że posmakowało 🙂