Drożdżowe wypieki królują u nas praktycznie przez cały rok. Wiosną i latem – koniecznie z owocami i kruszonką, a w chłodniejsze dni obowiązkowo z cynamonem ; ) Do moich ulubionych należą te z dodatkiem dyni, ale ostatnio nabrałam ochoty na coś bardziej klasycznego : ) Przy okazji muszę się pochwalić moim nowym robotem kuchennym. Czy Wy również macie tak, że czasem kiedy zobaczycie jakąś rzecz, jesteście momentalnie pewni, że na pewno będziecie z niej zadowoleni? ; ) Nie ukrywam, że w moim przypadku często dzieje się tak z rzeczami, które bardzo podobają mi się wizualnie… ; ) Zdecydowałam się na kolor biały, który ostatnio króluje w mojej kuchni i kojarzy mi się z zimową aurą ; ) Osobiście nie wyobrażam sobie już zagniatania ciasta drożdżowego bez robota i to nie tylko ze względu na oszczędność czasu i pracy, ale głównie dlatego, że możemy wtedy dodać do ciasta mniej mąki, co skutkuje bardziej puszystymi i delikatnymi wypiekami ; )
- 2 łyżeczki suchych drożdży (instant)
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 szklanki rozpuszczonego masła
- 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 2 łyżki masła
- 3-4 łyżki cynamonu
- 3-4 łyżki brązowego cukru
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
Drożdże zalać letnim mlekiem. Letnią wodę wymieszać z rozkłóconym jajkiem i ekstraktem z wanilii. Dodać rozpuszczone masło oraz drożdże z mlekiem, wymieszać. Na koniec dodać suche składniki – mąkę wymieszaną z cukrem i szczyptą soli. Wyrabiać gładkie ciasto robotem kuchennym z końcówką do zagniatania ciasta drożdżowego (przez 10 min.). Po tym czasie ciasto przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 40 C (termoobieg) na 30 minut. Aby ciasto nie wysychało możemy na spód piekarnika położyć naczynie żaroodporne z wrzątkiem.
Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkować je na prostokąt, posmarować roztopionym masłem, posypać cynamonem i cukrem. Kroić w ok. 5 cm paski i zwijać jak ślimaki. Delikatnie spłaszczyć je ręką i przełożyć do formy na muffiny, wysmarowanej masłem. Wysmarować rozbełtanym jajkiem. Piec przez około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg).
Smacznego ; )