Cynamonowe bułeczki

Drożdżowe wypieki królują u nas praktycznie przez cały rok. Wiosną i latem – koniecznie z owocami i kruszonką, a w chłodniejsze dni obowiązkowo z cynamonem ; ) Do moich ulubionych należą te z dodatkiem dyni, ale ostatnio nabrałam ochoty na coś bardziej klasycznego : ) Przy okazji muszę się pochwalić moim nowym robotem kuchennym. Czy Wy również macie tak, że czasem kiedy zobaczycie jakąś rzecz, jesteście momentalnie pewni, że na pewno będziecie z niej zadowoleni? ; ) Nie ukrywam, że w moim przypadku często dzieje się tak z rzeczami, które bardzo podobają mi się wizualnie… ; ) Zdecydowałam się na kolor biały, który ostatnio króluje w mojej kuchni i kojarzy mi się z zimową aurą ; ) Osobiście nie wyobrażam sobie już zagniatania ciasta drożdżowego bez robota i to nie tylko ze względu na oszczędność czasu i pracy, ale głównie dlatego, że możemy wtedy dodać do ciasta mniej mąki, co skutkuje bardziej puszystymi i delikatnymi wypiekami ; )


Bułeczki cynamonowe
Składniki na ciasto:

  • 2 łyżeczki suchych drożdży (instant)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 szklanki rozpuszczonego masła
  • 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 2 łyżki masła
  • 3-4 łyżki cynamonu
  • 3-4 łyżki brązowego cukru
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek

Drożdże zalać letnim mlekiem. Letnią wodę wymieszać z rozkłóconym jajkiem i ekstraktem z wanilii. Dodać rozpuszczone masło oraz drożdże z mlekiem, wymieszać. Na koniec dodać suche składniki – mąkę wymieszaną z cukrem i szczyptą soli. Wyrabiać gładkie ciasto robotem kuchennym z końcówką do zagniatania ciasta drożdżowego (przez 10 min.). Po tym czasie ciasto przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 40 C (termoobieg) na 30 minut. Aby ciasto nie wysychało możemy na spód piekarnika położyć naczynie żaroodporne z wrzątkiem.

Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkować je na prostokąt, posmarować roztopionym masłem, posypać cynamonem i cukrem. Kroić w ok. 5 cm paski i zwijać jak ślimaki. Delikatnie spłaszczyć je ręką i przełożyć do formy na muffiny, wysmarowanej masłem. Wysmarować rozbełtanym jajkiem. Piec przez około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg).

Smacznego ; )


Robot kuchenny sencor
Dla zainteresowanych – posiadam model Sencor STM 3010WH, który pozwala przygotować nawet do 1,6 kg ciasta, co jest dla mnie bardzo istotne ; ) Po więcej informacji, odsyłam tutaj. Obecnie trwa promocja 90 dni – zero ryzyka albo zwrot pieniędzy, więc możemy osobiście sprawdzić, czy sprzęt będzie nam odpowiadał : )


Kuchenny robot secor

Cynamonowe bułeczki

Bułeczki z cynamonem

Bułeczki z cynamonem najlepsze

Bułeczki z cynamonem przepis


Korzenne przysmaki

Komentarzy: 26

  1. anna
    12 grudnia 2014 / 13:30

    WOW! Bułeczki przepiękne(jak zawsze) i przy okazji podsunęłaś mi pomysł na prezent dla mamy. Zawsze wyrabia góóóóóóóóóóóóóóry ciasta dla całej rodzinki, a tu robot da radę sam. Fajnie, bo na ogół takie maszynki to niewielką objętość ogarniają 🙂
    Pozdrowienia!
    A.

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2014 / 16:46

      Dziękuję za taki miły komentarz:) a robot kuchenny to duża pomoc i ułatwienie, więc Mama na pewno będzie zadowolona 🙂

  2. Asia
    12 grudnia 2014 / 16:50

    Kuchnia w bieli marzenie <3 Bułeczki uwielbiam takie typowe cinnamon rolls. A co dobrego chowasz w tym pięknym słoju? 😀

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2014 / 16:58

      U mnie ostatnio biel również na topie 🙂 a w słoiku są pierniczki 🙂

      • Asia
        12 grudnia 2014 / 17:26

        Dzięki za odpowiedź 🙂 a przepis jest/będzie na blogu?

        • Marta
          Autor
          12 grudnia 2014 / 19:20

          Będzie niebawem 😀

  3. Ibasz
    12 grudnia 2014 / 17:52

    Od razu pobiegłam po składniki tak mnie zauroczyły, ale smakują równie dobrze jak wyglądają

    • Marta
      Autor
      13 grudnia 2014 / 11:59

      Bardzo mi miło 🙂

  4. Lucy
    12 grudnia 2014 / 21:50

    Wow, ale muszą być pyszne!

    • Marta
      Autor
      13 grudnia 2014 / 11:59

      Zdecydowanie polecam wypróbować 🙂

  5. 12 grudnia 2014 / 21:51

    idealne! piękne! no i chyba dla mnie te bułeczki, super;p
    pisałam Ci ostatnio, że szukam fajnego przepisu, no i jest, na pewno skorzystam z niego:)
    robot superrr….moja kuchnia też jest biała….i kocham ją bardzo:)

    • Marta
      Autor
      13 grudnia 2014 / 11:39

      Ola dokładnie, napisałaś, że szukasz czegoś klasycznego no i jest 😀 A co do Twojego stylu to wiesz jakie mam o nim zdanie <3 wszystko mi się podoba i zgapiam co mogę 😀

  6. Kasiula
    13 grudnia 2014 / 6:52

    Niebo w gębie, miałaś super pomysł <3

    • Marta
      Autor
      13 grudnia 2014 / 11:59

      Dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      13 grudnia 2014 / 12:00

      Bardzo dziękuję i chętnie skorzystam z zaproszenia 🙂

  7. Aga
    13 grudnia 2014 / 11:51

    Genialne, idealne na zimowy wieczór:)

    • Marta
      Autor
      13 grudnia 2014 / 12:00

      I nie tylko! 🙂

  8. 13 grudnia 2014 / 22:50

    Też już sobie mojej kuchni bez Wallego nie wyobrażam 🙂
    A bułeczki wyglądają cudownie 🙂

    • Marta
      Autor
      14 grudnia 2014 / 0:05

      I wcale się nie dziwię 🙂 szybko się do dobrego można przyzwyczajamy 🙂

  9. 21 grudnia 2014 / 15:44

    taki robot to świetna rzecz, ciasto jest o wiele lepsze, nie wyobrażam sobie bez niego teraz pieczenia 🙂 też mam biały 🙂
    a bułeczki pychota 🙂

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2014 / 10:07

      Mam podobnie, bardzo szybko się przyzwyczaiłam do takiego pomocnika 😀 fajnie, że bułeczki smakowały 🙂

    • Marta
      Autor
      8 stycznia 2015 / 16:45

      I do tego pyszne 🙂

  10. Xawwwi
    3 marca 2016 / 15:03

    Obłędnie pyszne :))

    • Marta
      Autor
      3 marca 2016 / 23:12

      Super, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 10 =