Kolejna odsłona Street Food w domowej odsłonie, czyli popularne niemieckie currywurst, które zachwycą wszystkich miłośników wyrazistych smaków. Danie jest bardzo sycące, ale obłędnie pyszne, więc trudno mu się oprzeć. Polecam!!!
Składniki:
- 500 g kiełbasy dobrej jakości
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki octu winnego z białego wina
- 2 łyżki miodu
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki curry
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżka słodkiej papryki
- pieprz czarny
- 5 małych bagietek
- 4 ogórki konserwowe
- opcjonalnie rukola
Kiełbasę pokroić w grube plastry, przełożyć na rozgrzaną patelnię i dokładnie obsmażyć. Zdjąć z patelni (można odlać trochę wytopionego tłuszczu). Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać ocet oraz miód, podlać wodą i dusić przez kilka minut, a następnie dodać przecier pomidorowy. Wymieszać, dodać przyprawy, gotować kilka minut do uzyskania gęstego sosu, a na koniec dodać kiełbasę. Bagietki naciąć od góry i wydrążyć, wstawić je na 5 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Upieczone bagietki napełnić kiełbasą w sosie, oprószyć dodatkowo curry, dodać ogórki konserwowe pokrojone w kostkę lub cienkie paski i rukolę.
Smacznego!
Inspiracja: warsztaty kulinarne z Maciejem Wawryniukiem