Dzisiejszy przepis to moja bardzo luźna wariacja na temat curry z kurczakiem i warzywami. Do jego przygotowania wykorzystałam ulubione, sezonowe warzywa i zapewniam, że taka polska wersja curry jest równie pyszna : ) Polecam!!!
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cukinia
- 2 marchewki
- 250 g fasolki szparagowej
- 1 kalafior
- 250 ml mleka kokosowego (u mnie w kartonie o zawartości ekstraktu z kokosa powyżej 99%)
- przyprawy: curry, ulubiona przyprawa do kurczaka np. złocista, pieprz
Filety z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Obficie doprawić przyprawą do kurczaka oraz curry. Podsmażyć na rozgrzanej teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Dodać papryki i cukinię pokrojone w większą kostkę. Wymieszać, chwilę przesmażyć. Zalać mleczkiem kokosowym (jeśli było trzymane w lodówce, dokładnie wymieszać stałą i płynną część). Dusić pod przykryciem przez ok 10-15 minut. Marchewkę obrać, pokroić w talarki. Z fasolki usunąć końce, kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Razem z marchewką i fasolką ugotować na parze. Dodać na patelnię, obficie doprawić pieprzem, wymieszać. Można podawać jako samodzielne danie, ale również w towarzystwie ryżu, makaronu (ulubiona wersja moich dzieci ; ), a nawet ziemniaków.
Smacznego!