Ryż z sosem curry i kurczakiem to idealne danie na jesienne dni. Warto przygotować od razu większą porcję, bo odgrzane kolejnego dnia smakuje jeszcze lepiej : ) Nie jestem miłośniczką łączenia mięsa i owoców, ale w tym przypadku sprawdza się idealnie. Curry jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe, polecam!!!
Składniki:
- 2 filety z kurczaka (ok. 500 g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- korzeń imbiru – 6 cm lub 1 łyżeczka suszonego imbiru w proszku
- 3 małe marchewki
- 3 plastry świeżego ananasa
- 400 ml mleka kokosowego (o wysokiej zawartości ekstraktu z kokosa)
- 5 dużych pomidorów
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala lub 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- do podania ryż basmati ugotowany w wodzie z dodatkiem kurkumy
Mięso pokroić w kostkę, doprawić curry i garam masalą lub kuminem, przełożyć do lodówki. Cebulę, czosnek, imbir i marchew obrać. Cebulę i imbir pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, marchew pokroić w małe słupki lub zetrzeć na dużych oczkach tarki, ananasa pokroić w większą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
Przygotować dwie patelnie, na każdej z nich rozgrzać po łyżce oleju. Na pierwszej podsmażyć kurczaka, na drugiej cebulę, imbir, czosnek, marchewkę i ananasa. Podsmażone mięso przełożyć do warzyw, wymieszać. Zalać mleczkiem kokosowym, dodać pomidory i wymieszać. Gotować bez przykrycia około 30-40 minut do czasu aż mięso będzie bardzo miękkie, od czasu do czau mieszając.
Podawać z ryżem z dodatkiem kurkumy.
Smacznego!
Inspiracja Alaantkowe BLW Rośniemy
Pychotka moje smaki więc wszystko miałam pod ręką raz dwa i gotowe a cała rodzina się zajada:)
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
Mniam mniam 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Bardzo apetycznie wygląda jutro zrobię 🙂
Autor
Daj znać jak posmakowało 🙂
Właśnie już wiem po co muszę dziś się udać na zakupy 😀 dziękuję za ten przepis, przyda się!
Autor
Super 🙂
Pychota będzie powtórka 🙂
Autor
Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂