Site icon marta-gotuje.pl

Curry z ciecierzycy

Uwielbiam ciecierzycę i wszystkie dania z jej udziałem : ) Indyjskie curry z cieciorki to świetny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad. Pokochają je nawet osoby, które nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa ; ) Ciecierzyca jest też świetnym źródłem białka, więc danie jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Polecam!!!

Składniki:

Dzień wcześniej suchą ciecierzycę przepłukać wodą, a następnie zalać 3 szklankami zimnej wody i namoczyć przez noc. Kolejnego dnia całość zagotować i gotować przez ok 90 minut, do miękkości. Zalewy nie odlewać.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na mocno rozgrzanym oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przesmażyć. Dodać przyprawy i smażyć chwilę razem przez 2-3 minuty. Pomidory obrać i pokroić w kostkę, dodać do cebuli wraz z przecierem pomidorowym i gotować przez ok. 5 minut często mieszając. Dodać ciecierzycę wraz z zalewą i połową szklanki wrzątku, zagotować. Gotować przez ok. 25 minut bez przykrycia na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.

Mleko kokosowe rozmieszać w misce z kilkoma łyżkami wywaru z potrawy i delikatnie wymieszać, a następnie stopniowo wlewać do garnka z curry, dokładnie mieszając. Całość gotować na średnim ogniu przez kolejne 15 minut, do czasu aż sos się zagęści i smaki przegryzą. Przed podaniem udekorować kolendrą.

Smacznego!

Inspiracja

Exit mobile version