Uwielbiam ciecierzycę i wszystkie dania z jej udziałem : ) Indyjskie curry z cieciorki to świetny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad. Pokochają je nawet osoby, które nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa ; ) Ciecierzyca jest też świetnym źródłem białka, więc danie jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Polecam!!!
Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy (lub 2 puszki ugotowanej)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 pomidory (poza sezonem puszka pomidorów bez zalewy)
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 150 ml mleczka kokosowego z puszki
- przyprawy: po 1 łyżeczce imbiru, mielonego kuminu, kurkumy, kolendry, słodkiej i ostrej papryki, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki kardamonu, sól, pieprz
- świeża kolendra do podania
Dzień wcześniej suchą ciecierzycę przepłukać wodą, a następnie zalać 3 szklankami zimnej wody i namoczyć przez noc. Kolejnego dnia całość zagotować i gotować przez ok 90 minut, do miękkości. Zalewy nie odlewać.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na mocno rozgrzanym oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przesmażyć. Dodać przyprawy i smażyć chwilę razem przez 2-3 minuty. Pomidory obrać i pokroić w kostkę, dodać do cebuli wraz z przecierem pomidorowym i gotować przez ok. 5 minut często mieszając. Dodać ciecierzycę wraz z zalewą i połową szklanki wrzątku, zagotować. Gotować przez ok. 25 minut bez przykrycia na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
Mleko kokosowe rozmieszać w misce z kilkoma łyżkami wywaru z potrawy i delikatnie wymieszać, a następnie stopniowo wlewać do garnka z curry, dokładnie mieszając. Całość gotować na średnim ogniu przez kolejne 15 minut, do czasu aż sos się zagęści i smaki przegryzą. Przed podaniem udekorować kolendrą.
Smacznego!