W tym roku za punkt honoru postawiłam sobie nie przegapić sezonu na najlepsze owoce! Muszę, więc zaprezentować Wam truskawki w drugiej odsłonie ; ) Któż mógłby się oprzeć takim babeczkom? Są proste w wykonaniu i smakują wyśmienicie. Idealne na czerwcowy piknik.
PS. Nadszedł czas, by poznać zwycięzców konkursu z PIZZAPORTAL. Bardzo dziękuję wszystkim uczestnikom, wybór najlepszych przepisów był bardzo trudny! Ze zwycięzcami skontaktowałam się już mailowo, więc czekam na Wasze dane ; ) Mam nadzieję, że już niedługo uda mi się wypróbować zwycięski przepis !
- 1 szklanka pokrojonych w kostkę świeżych truskawek
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 białka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
Truskawki pokrojone w kostkę zalewamy mlekiem i dodajemy cukier waniliowy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiewamy do miski o średniej wielkości. Masło z cukrem pudrem, ucieramy mikserem na gładką masę. Stopniowo zmniejszamy prędkość mieszania miksera i dodajemy jajko i białka. Dodajemy mąkę z proszkiem i solą, mieszamy łyżką. Na końcu wsypujemy truskawki z mlekiem i cukrem waniliowym, ponownie mieszamy.
Ciasto nakładamy do papilotek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 25 min. Jeśli góra babeczek będzie już dobrze przypieczona, za to spód surowy można przykryć je folią aluminiową.
Smacznego : )