Site icon marta-gotuje.pl

Cucinare a casa z makaronami Sorenti i bucatini z boczkiem



Dzięki firmie Sorenti miałam okazję uczestniczyć w akcji „Cucinare a casa”, której celem było wspólne, babskie gotowanie z okazji Dnia Kobiet : ) Pierwszym krokiem było oczywiście zaproszenie znajomych i wybranie przepisu.
Najbardziej przypadło nam do gustu Bucatini z boczkiem, polecane przez Paolo Cozze. Wcześniej słyszałam wiele dobrego na temat makaronu bucatini, lecz nie miałam okazji go spróbować. Wyglądem przypomina odrobinę makaron spaghetii, lecz w środku ma małą dziurkę : ) Co ważniejsze jest pyszny i dzięki temu niewielkiemu otworowi, dobrze przyswaja sos.

 

Poniżej przedstawiam Wam małą fotorelację z naszego spotkania oraz oczywiście przepis, z którego korzystałyśmy ; ) Dziewczynom dziękuję za wspólne gotowanie i zabawę, którą miałyśmy podczas jedzenia i oglądania dołączonego dla nas filmu : )

Pierwszą niespodzianką była paczka, która zawierała upominki dla każdej z uczestniczek (już nie mogę się doczekać, kiedy wypróbuję  makaron tagliatelle i spaghetti 50 cm!) oraz składniki potrzebne nam do przygotowań. Dla lepszego nastroju znalazło się też wino i film „Mine Vaganti” o miłości i makaronach : )


Następnie przyszła pora zabrać się do pracy ; ) Nie trzeba było nikogo instruować, co ma robić ponieważ każdy od razu odnalazł się  w sytuacji.  W takich warunkach nawet krojenie cebuli nie doprowadziło do płaczu ; )


Nasz mały pomocnik



Kiedy danie było już gotowe udało nam się zrobić jedyne wspólne zdjęcie : )


Na koniec przygotowania do wspólnego posiłku,


oraz nasze dzieło udekorowane świeżymi ziołami, które również otrzymałyśmy dzięki uprzejmości  firmy Swedeponic ; )



Było pysznie, gorąco polecam :

Składniki dla 4-5 osób:

Pokrój na drobno cebulę i zeszklij na oliwie. Dodaj pocięty w kostkę boczek i podsmaż. Następnie dodaj pomidory i posiekaną papryczkę chili. Duś na małym ogniu około 15 minut, aż pomidory się rozpadną. Ugotuj bucatini al dente. Wymieszaj z sosem. Posyp parmezanem. Udekoruj świeżymi ziołami – bazylią i oregano. Podawaj gorące.

Smacznego : )


Exit mobile version