Dzięki firmie Sorenti miałam okazję uczestniczyć w akcji „Cucinare a casa”, której celem było wspólne, babskie gotowanie z okazji Dnia Kobiet : ) Pierwszym krokiem było oczywiście zaproszenie znajomych i wybranie przepisu.
Najbardziej przypadło nam do gustu Bucatini z boczkiem, polecane przez Paolo Cozze. Wcześniej słyszałam wiele dobrego na temat makaronu bucatini, lecz nie miałam okazji go spróbować. Wyglądem przypomina odrobinę makaron spaghetii, lecz w środku ma małą dziurkę : ) Co ważniejsze jest pyszny i dzięki temu niewielkiemu otworowi, dobrze przyswaja sos.
Poniżej przedstawiam Wam małą fotorelację z naszego spotkania oraz oczywiście przepis, z którego korzystałyśmy ; ) Dziewczynom dziękuję za wspólne gotowanie i zabawę, którą miałyśmy podczas jedzenia i oglądania dołączonego dla nas filmu : )
Pierwszą niespodzianką była paczka, która zawierała upominki dla każdej z uczestniczek (już nie mogę się doczekać, kiedy wypróbuję makaron tagliatelle i spaghetti 50 cm!) oraz składniki potrzebne nam do przygotowań. Dla lepszego nastroju znalazło się też wino i film „Mine Vaganti” o miłości i makaronach : )
Składniki dla 4-5 osób:
- 1 opakowanie bucatini Sorenti (500 g)
- 200 g pancetty lub wędzonego boczku
- 500 g świeżych pokrojonych pomidorów bez skórki
- 100 g startego parmezanu
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- ew. świeże zioła – bazylia i oregano
Pokrój na drobno cebulę i zeszklij na oliwie. Dodaj pocięty w kostkę boczek i podsmaż. Następnie dodaj pomidory i posiekaną papryczkę chili. Duś na małym ogniu około 15 minut, aż pomidory się rozpadną. Ugotuj bucatini al dente. Wymieszaj z sosem. Posyp parmezanem. Udekoruj świeżymi ziołami – bazylią i oregano. Podawaj gorące.