Kruche, maślane ciasteczka, które bardzo kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem… Wiem, że zostało jeszcze dużo czasu, ale w tym roku postanowiłam wcześniej wypróbować część wypieków i dań, które włączę do naszego menu, aby później nic mnie nie zaskoczyło ; ) Dodatkowo biorę udział w trzeciej edycji Kalendarza Adwentowego z międzynarodowymi przepisami świątecznymi, dlatego też poniżej zamieszczam przepis w wersji angielskiej.
Składniki ok. 60 sztuk :
- 226 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (ew. 1 cukier wanilinowy)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 i 1/2 mąki pszennej
- 3/4 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów pecan (użyłam włoskich)
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Masło zmiksować z cukrem. Dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać mąkę. Dobrze zmiksować. Dodać żurawinę i orzechy, zmiksować krótko.
Z ciasta uformować dwa wałki o długości ok. 30 cm. Posmarować każdy wałek wodą lub mlekiem i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ciasto położyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie je owinąć. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny lub nawet całą noc.
Piekarnik nagrzać do 180 C, blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrym, ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4 mm, kłaść na papierze do pieczenia i piec ok. 14-16 minut, aż brzegi zaczną się rumienić.
Wyjąć z piekarnika i czekać, aż całkowicie ostygną i skruszeją.
Smacznego : )
Ingredients :
- 1 cup unsalted buter, room temperature
- 1/2 cup sugar
- 2 tablespoons milk
- 1 teaspoon vanilla extract
- 2 and 1/2 cups all-purpose flour
- 1/2 teaspoon salt
- 3/4 cup dried cranberries
- 1/2 cup chopped pecans
- 1/2 cup coconut shreds
In the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment, cream the butter and sugar on medium speed until light and fluffy, about 2 minutes. Add milk and vanilla. Beat until just combined. With mixer on low, gradually add flour, salt, cranberries, and pecans; continue beating until fully combined.
Turn dough out onto a clean work surface, and divide into 2 equal pieces. Coat it with coconut shreds. Shape each piece into an 8-inch log, about 2 inches in diameter. Wrap logs in plastic wrap, and refrigerate until firm, about 2 hours or even all night.
Preheat oven to 180 degrees. Using a sharp knife, cut logs into 1/4-inch-thick slices. Transfer to parchment-lined baking sheets, about 1 1/2 inches apart. Bake until edges are golden, 14 to 16 minutes, rotating baking sheets halfway through. Remove from oven, and transfer cookies to a wire rack to cool completely.
Bon appetit : )