Jak wiecie bardzo często wykorzystuję płatki kukurydziane do panierowania różnych mięs, o klasycznym śniadaniowym połączeniu mleko + płatki i owoce nie wspomnę ; ) Być może część z Was ma podobne zamiłowania i tak jak ja uwielbia małe grzeszki w postaci przekąski typu: płatki wymieszane z dżemem… mój Mąż nadal nie może się temu nadziwić, bo wg niego dżem pasuje tylko do kanapek, ale być może dlatego, że jeszcze nie spróbował jakie to połączenie jest pyszne ; ) Tym razem mam dla Was kolejny przepis, który dołączył do moich ulubionych – przepis na corn dogi z płatkami Nestlé CORN FLAKES. Danie bardzo proste, ale pyszne i efektowne ; ) Polecam także dla osób na diecie bezglutenowej!
Składniki:
- 2 szklanki płatków kukurydzianych Nestlé CORN FLAKES bez glutenu
- 1 szklanka mąki bezglutenowej (np. ryżowej, gryczanej, amarantusowej itp.)
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- 8 parówek
- olej do smażenia
Płatki rozdrobnić blenderem, dodać pozostałe składniki (poza parówkami i olejem) i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno wyjść dość gęste i klejące. Parówki nadziać na patyczki do szaszłyków i obtoczyć w przygotowanym cieście. Na głębokiej patelni rozgrzać olej na wysokość ok. 1-2 cm. Parówki w kukurydzianym cieście smażyć do uzyskania złotego koloru.
Smacznego : )