Colesław to jedna z najbardziej znanych i najsmaczniejszych, klasycznych obiadowych surówek. Ile Pań domu tyle różnych wersji, podstawą jest poszatkowana kapusta, latem obowiązkowo młoda : ) Najczęściej dressing przygotowuje się na bazie majonezu, ale w lżejszej wersji wyśmienicie sprawdzi się jogurt naturalny. Colesław idealnie pasuje do dań mięsnych i ryb, a także grillowanych potraw. Polecam!!!
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 szalotka
- 1 młoda marchewka
- kilka gałązek koperku
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
- sól, czarny pieprz do smaku (ok. 1/2 łyżeczki)
Kapustę drobno poszatkować, dodać starą na dużych oczkach tarki marchewkę, posiekaną szalotkę i koperek. Pozostałe składniki wymieszać w małej miseczce, dodać do warzyw. Całość dokładnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić do smaku. Schłodzić w lodówce, aby smaki się przegryzły.
Smacznego!