Co zrobić z suszonych pomidorów? Smaczne przepisy
Suszone pomidory to smaczny i pożywny dodatek do wielu potraw. Ich intensywny smak i aromat sprawiają, że są idealnym składnikiem zarówno do różnorodnych dań głównych, jak i przekąsek czy przystawek. Poniżej przestawiamy kilka sprawdzonych przepisów z suszonymi pomidorami, które bez problemu przygotujemy w swojej kuchni.
Rolada pomidorowa z suszonymi pomidorami
Pierwszym pomysłem na wykorzystanie suszonych pomidorów jest przygotowanie pysznej rolady pomidorowej. To doskonały wybór na różnego rodzaju przyjęcia, uroczystości rodzinne lub imprezy.
Zaczynamy od ubicia żółtek. Następnie stopniowo dodajemy gorącą wodę, koncentrat pomidorowy, starty ser żółty, pieprz, sól, paprykę słodką, czosnek granulowany, majeranek i bazylię. Do wymieszanej masy dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i olej. Całość miksujemy i rozgrzewamy piekarnik na 180°C. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łączymy dwie masy, wylewamy na blachę i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie mieszamy serek śmietankowy z jogurtem i smarujemy po cieście. Na wierzch wykładamy suszone pomidory i zawijamy roladę w folii aluminiowej w rulon. Odstawiamy do lodówki na 30 minut, a na koniec kroimy całość w plastry.
Brzmi smacznie? Cały przepis znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/rolada-pomidorowa-z-suszonymi-pomidorami.
Pizza z grilla z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską
Suszone pomidory to również doskonały dodatek do pizzy, która świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, kolację, jak i przyjęcia na świeżym powietrzu lub spotkania w gronie przyjaciół. Ciasto pieczone na grillu jest wyjątkowo smaczne i chrupiące — z pewnością przypadnie do gustu wszystkim pizzożercom.
Na początek rozpuszczamy świeże drożdże z cukrem w ciepłej wodzie. Mąkę mieszamy razem z solą i dodajemy gotowy zaczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie formujemy z ciasta dwie kule i ponownie odstawiamy na 4-5 godzin. Z wyrośniętego ciasta formujemy okrąg. Na wierzch wykładamy pomidory w puszce doprawione solą, poszarpaną mozzarellę, szynkę parmeńską, posiekaną cebulę oraz pomidory suszone. Całość polewamy oliwą, przekładamy rozgrzany kamień do pizzy i pieczemy na grillu przez 8-10 minut. Gotową pizzę skrapiamy oliwą, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i posypujemy tartym parmezanem.
Pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Jeśli jesteś miłośnikiem pierogów, koniecznie wypróbuj wersję ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Świetnie smakują zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie cebulki i śmietany. To idealny wybór na obiad dla całej rodziny.
Mąkę z odrobiną soli zalewamy wrzącą wodą i mieszamy na jednolite ciasto. Odstawiamy na 20 minut. Na patelni podsmażamy liście szpinaku i posiekany czosnek. Ostawiamy do wystudzenia. W misce mieszamy posiekane suszone pomidory z ricottą i ostudzonym szpinakiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z ciasta wałkujemy cienki placek i wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Każdy kawałek faszerujemy przygotowanym nadzieniem i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie przez około 3 minuty. Całość serwujemy z podsmażonymi na oliwie pomidorkami cherry.
Pasta z suszonych pomidorów, pieczonej papryki i ricotty
Suszone pomidory doskonale pasują do różnorodnych serów. Świetnie smakuje z serem feta, serem camembert lub serem twarogowym. My proponujemy wersję z włoską ricottą w formie kremowej pasty. To doskonały dodatek do świeżego pieczywa, chrupiących grzanek lub kanapek. Można z nią także stworzyć pyszne dania kuchni włoskiej, takie jak makarony, które idealnie sprawdzą się na obiad.
Wystarczy pokroić paprykę na pół i usunąć z niej gniazda nasienne. Następnie kładziemy ją skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 20 minut. Upieczoną i wystudzoną paprykę blendujemy wraz z serem ricotta, suszonymi pomidorami w zalewie, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i oregano. Gotowe!
Więcej informacji o przepisie znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/pasta-z-pieczonej-papryki-i-ricotty.
Jak zrobić suszone pomidory w domu?
Samodzielne suszenie pomidorów to doskonały sposób na zachowanie ich smaku i składników mineralnych na dłużej. Wystarczy pokroić pomidory na pół, usunąć nasiona i pestki, a następnie ułożyć je skórką do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość posypujemy solą i suszymy w temperaturze 70-80°C przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez około 4-5 godzin, aż pomidory będą mieć pomarszczone brzegi. Po tym czasie przekładamy je do słoiczka, zalewamy je gorącą oliwą z oliwek, doprawiamy do smaku i pasteryzujemy.