Ciecierzyca po bretońsku to idealne rozgrzewające i sycące danie, które robi się prawie samo : ) Zamiast popularnej fasoli mamy cieciorkę, która pasuje tu równie idealnie. Pysznie i zdrowo. Polecam!!!
Składniki:
- 500 g ciecierzycy
- 1 duża cebula
- 1 duża kiełbasa korzenna (ok. 200 g)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 200 g koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, majeranek, kmin rzymski
Ciecierzycę przepłukać, namoczyć na noc, a następnie ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju. Przełożyć do ugotowanej ciecierzycy i gotować razem przez kilkanaście minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku. Wymieszać i gotować kolejne kilka minut. Opcjonalnie można zagęścić ciecierzycę po bretońsku przez dodanie niewielkiej ilości wody wymieszanej z mąką.
Smacznego!
Fantastyczny pomysł 👍 Zrobię w któryś dzień 😉
Autor
Polecam 🙂
Nie miałam zwykłej ciecierzycy wiec zrobiłam z taka z puszki ale smak nadal super 🙂
Autor
Super 🙂
Pycha 🙂
Autor
Super, że przepis przypadł do gustu 🙂
mniam! 🙂 w takiej wersji również lubię „fasolkę po bretońsku” 🙂 jak nie mam czasu to ratuję się z puszki właśnie fasolą lub cieciorką 🙂
Autor
Fasolkę również uwielbiam 🙂
Pycha! nie miałam takiej kiełbasy ale zrobiłam z szynką smak rewelacja 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Świetny przepis
Autor
Bardzo dziękuję, super, że posmakowało 🙂
Wygląda pysznie! Mam akurat ciecierzycę w domu i już wiem jak ją wykorzystać. Dzięki za przepis 🙂
Autor
Super, że przepis przypadł do gustu 🙂 pozdrawiam 🙂
Pychotka i najwięcej jestem dumna że dzieci też zjadły bez utyskiwania super lubię Twoje przepisy 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂 Jak dzieciom smakowało to sukces podwójny 😉