Sezon na śliwki w pełni, dlatego nie może tu zabraknąć tradycyjnego, ucieranego ciasta ze śliwkami i kruszonką. Proste i szybkie do przygotowania, a do tego pyszne, czyli takie które najbardziej lubię. Znika w błyskawicznym tempie, idealnie pasuje podane w towarzystwie kawy, czy herbaty. Polecam!!!
Składniki (blacha 23x33cm):
- 250 g masła lub margaryny
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 150 g cukru
- 400 g mąki
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
- 600 g śliwek
Masło utrzeć z jajkami, żółtkiem i cukrem na jasną masę. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić w małe kawałki. Ułożyć na cieście.
Kruszonka
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 185 g mąki
Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać roztopione masło, dokładnie wymieszać łyżką, by wszystkie składniki się połączyły. Posypać wierzch ciasta ze śliwkami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 185 C (góra-dół) przez ok. 35 minut do suchego patyczka.
Smacznego!
Więcej przepisów na ciasta znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie.