Nie mogę uwierzyć, że sezon na truskawki powoli się kończy! Mam wręcz wrażenie, że dopiero co się zaczął… ; ) Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką uwielbiamy całą rodziną : ) To taki pewniak, który wychodzi zawsze i z każdymi owocami, a do tego ciasto przygotujecie błyskawicznie, więc przepis sprawdzi się również przy niezapowiedzianej wizycie gości. Polecam!!!
Przepis na ciasto z truskawkami
Składniki (blacha o wymiarach 23 x 33 cm):
- 250 margaryny lub masła
- 2 całe jajka (wielkość L)
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g truskawek
Margarynę utrzeć z jajkami, żółtkami oraz cukrami. Cały czas miksując dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć równomiernie ciasto (będzie dość gęste) i schłodzić w lodówce. W tym czasie truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na połówki lub mniejsze kawałki w przypadku bardzo dużych truskawek. Przygotować kruszonkę.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 50 g cukru trzcinowego
Masło posiekać z mąką. Dodać cukier i rękoma zagnieść kruszonkę. Na schłodzone ciasto wyłożyć przygotowane truskawki, posypać kruszonką. Piec w rozgrzanym do 185 C (góra-dół) piekarniku ok. 35 minut, do suchego patyczka.
Smacznego!