Sezon rabarbarowy trwa bardzo krótko, ale plusem jest fakt, że co roku nie mogę się go doczekać ; ) Moje ulubione połączenie to rabarbar z ciastem drożdżowym, ale gdy zobaczyłam ten wypiek u Margarytki, wiedziałam, że również muszę go przetestować : ) Ciasto jest bardzo wilgotne, długo zachowuje świeżość. Polecam! ; )
Składniki (blacha o wymiarach 20×30 cm):
- 350 g mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 2 duże jajka
- 1 szklanka maślanki naturalnej (lub ew. mleka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju z pestek winogron
- 5 łodyg rabarbaru
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki
- 100 g cukru
- 80 g masła
Składniki na kruszonkę dokładnie zagnieść, tak aby powstały grudki. Odkładamy do lodówki. Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki. Mąkę wraz z cukrami, jajkami, proszkiem do pieczenia oraz maślanką miksujemy tak, aby składniki bardzo dobrze się połączyły. Dodajemy olej i ponownie mieszamy. Otrzymane ciasto powinno być dość gęste. Następnie dodajemy połowę przygotowanego rabarbaru i ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Na górę dodajemy pozostały rabarbar oraz posypujemy kruszonką.
Pieczemy w nagrzanym do 170 C (termoobieg + dolna grzałka) lub 190 C (dolna + górna grzałka) przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i opcjonalnie dekorujemy cukrem pudrem.
Smacznego : )
Przepiękny zestaw do herbaty pochodzi ze sklepu Tadar : )