Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Sezon rabarbarowy trwa bardzo krótko, ale plusem jest fakt, że co roku nie mogę się go doczekać ; ) Moje ulubione połączenie to rabarbar z ciastem drożdżowym, ale gdy zobaczyłam ten wypiek u Margarytki, wiedziałam, że również muszę go przetestować : ) Ciasto jest bardzo wilgotne, długo zachowuje świeżość. Polecam! ; )


Składniki (blacha o wymiarach 20×30 cm):

  • 350 g mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka maślanki naturalnej (lub ew. mleka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju z pestek winogron
  • 5 łodyg rabarbaru

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 80 g masła

Składniki na kruszonkę dokładnie zagnieść, tak aby powstały grudki. Odkładamy do lodówki. Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki. Mąkę wraz z cukrami, jajkami, proszkiem do pieczenia oraz maślanką miksujemy tak, aby składniki bardzo dobrze się połączyły. Dodajemy olej i ponownie mieszamy. Otrzymane ciasto powinno być dość gęste. Następnie dodajemy połowę przygotowanego rabarbaru i ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Na górę dodajemy pozostały rabarbar oraz posypujemy kruszonką.

Pieczemy w nagrzanym do 170 C (termoobieg + dolna grzałka) lub 190 C (dolna + górna grzałka) przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i opcjonalnie dekorujemy cukrem pudrem.

Smacznego : )


 


Przepiękny zestaw do herbaty pochodzi ze sklepu Tadar : )

Exit mobile version