Ciasto z kaszy manny

Jak wiecie ostatnio bardzo często pojawiają się u mnie zapiekane owsianki, ale tym razem ze względu na brak płatków owsianych postanowiłam poeksperymentować z kaszą manną : ) Przygotowanie ciasta jest błyskawiczne, przypomina mi ono trochę ciasta serwowane w Turcji. W mojej wersji oczywiście z dodatkiem czekolady, natomiast dla Córki wybrałam truskawki i szczerze mówiąc nawet lepiej się sprawdziły, bo ciasto jest dość zbite ; ) Polecam!


Błyskawiczne ciasto z kaszy

Składniki (2 porcje):

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wiórków kokosowych lub posiekanych na drobno migdałów
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • ulubione dodatki: u mnie truskawki (mogą być mrożone) i czekoladowe kropelki
  • cukier puder do oprószenia

Suche składniki: kaszę, cukier, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe wymieszać. W oddzielnej misce wymieszać roztrzepane jajko wraz z jogurtem naturalnym. Przelać do suchych składników, dokładnie wymieszać, przełożyć do wysmarowanych masłem naczynek żaroodpornych i odstawić na około 20 minut. Po tym czasie dodać ulubione dodatki i przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 C (termoobieg). Piec przez ok. 30 minut. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.

Smacznego : )


Ciasto z kaszy manny

Komentarzy: 26

    • Marta
      Autor
      12 stycznia 2015 / 13:28

      🙂

  1. 9 stycznia 2015 / 0:01

    podoba mi się! 🙂 ostatnio też kombinuję z różnymi wersjami zdrowszymi słodkości, w szczególności że obiecałam sobie że wezmę się za siebie, mimo że typowe słodkie jem rzadko:)

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2015 / 16:14

      Aniu ja bez słodyczy żyć nie umiem, więc nawet nie próbuję 🙂 Ale skoro zdrowe wersje są równie pyszne, biorę w ciemno 🙂

  2. 9 stycznia 2015 / 12:39

    Zdrowe i pyszne, uwielbiam kasze manną 🙂

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2015 / 16:17

      W takim razie gorąco polecam 🙂

  3. Gosia
    9 stycznia 2015 / 19:42

    Jeśli mam naczynie żaroodporne inne niż na zdjęciu, w sensie nie prostokątne to również mi się uda w nim upiec to ciasto? Dziękuję za odpowiedź

    • 12 stycznia 2015 / 13:27

      Oczywiście 🙂 kształt naczynia nie ma znaczenia, ważne aby objętościowo ciasto się zmieściło:) jeśli miałabyś wyższe ciasto niż u mnie pamiętaj, aby dostosować czas pieczenia 🙂 pozdrawiam 🙂

  4. 10 stycznia 2015 / 18:38

    Mniam, wygląda apetycznie 🙂

  5. asia
    17 stycznia 2015 / 16:59

    Bardzo mi smakowały, zrobiłam z mrożonymi jagodami i migdałami – cudo!

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2015 / 17:17

      Super, że przepis przypadł Ci do gustu 🙂

  6. asia
    21 stycznia 2015 / 14:41

    Przekąska idealna, musiałam oddać córci, bo tak jej zasmakowało, a ciężko ją namówić nawet na danie deserowe 🙁

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2015 / 16:11

      U mnie na szczęście nie ma niejadków, zwłaszcza jeśli chodzi o słodkie przysmaki… 🙂

  7. bożena
    3 lutego 2015 / 11:21

    Jadłam takie w TUurcji i dzięki Twojemu przepisowi przypomniał się mi się smak wakacji, idealnie odwzorowałaś ten smak.

    • Marta
      Autor
      3 lutego 2015 / 19:08

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  8. Majka
    7 czerwca 2015 / 18:51

    Pyyycha:) Wcinałam razem z dziećmi:) Już chce się dokładki:p

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2015 / 9:51

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  9. Magda
    20 listopada 2015 / 12:09

    A jaki wymiar naczynia Pani użyła? Bo składniki są na dwie porcję, nie wiem czy będę miała podobne naczynie więc chciałbym ewentualnie dostosować proporcie do swojego 🙂

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2015 / 13:25

      Naczynie ma wymiar 7×11 cm (licząc od spodu) 🙂 Pozdrawiam 🙂

  10. Gosia
    21 października 2020 / 7:09

    Ciasto pychota, robiłam już różne warianty, z truskawkami, z rodzynkami i migdałami, z kawałkami gorzkiej czekolady, za każdym razem bomba i wykonanie banalnie proste, 😋😋😋

    • Marta
      Autor
      21 października 2020 / 23:11

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂 super wariacje! 🙂

  11. asia
    2 listopada 2020 / 1:05

    jedna szklanka jogurtu to ile okolo gram?
    czy ciasto wyjdzie bez proszku do pieczenia? jesli nie czy mozna proszek zastapic soda? ile lyzeczek?

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2020 / 9:49

      Około 250 g 🙂 Ciasto powinno wyjść bez proszku do pieczenia, bo z natury jest dość zbite, soda mogłaby niestety być wyczuwalna w smaku.

  12. MagdaB
    9 marca 2022 / 16:13

    Super! Zrobiłam z mrożonymi borówkami i malinami a na wierzch dorobiłam kruszonkę. Niebo w gębie! Chyba będę tu zaglądać częściej

    • Marta
      Autor
      11 marca 2022 / 11:20

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
5 + 14 =