Jak wiecie ostatnio bardzo często pojawiają się u mnie zapiekane owsianki, ale tym razem ze względu na brak płatków owsianych postanowiłam poeksperymentować z kaszą manną : ) Przygotowanie ciasta jest błyskawiczne, przypomina mi ono trochę ciasta serwowane w Turcji. W mojej wersji oczywiście z dodatkiem czekolady, natomiast dla Córki wybrałam truskawki i szczerze mówiąc nawet lepiej się sprawdziły, bo ciasto jest dość zbite ; ) Polecam!
Składniki (2 porcje):
- 1 szklanka kaszy manny
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka wiórków kokosowych lub posiekanych na drobno migdałów
- 1 jajko (wielkość L)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- ulubione dodatki: u mnie truskawki (mogą być mrożone) i czekoladowe kropelki
- cukier puder do oprószenia
Suche składniki: kaszę, cukier, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe wymieszać. W oddzielnej misce wymieszać roztrzepane jajko wraz z jogurtem naturalnym. Przelać do suchych składników, dokładnie wymieszać, przełożyć do wysmarowanych masłem naczynek żaroodpornych i odstawić na około 20 minut. Po tym czasie dodać ulubione dodatki i przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 C (termoobieg). Piec przez ok. 30 minut. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.
Smacznego : )
delikatne, lekkie- pycha!
Autor
🙂
podoba mi się! 🙂 ostatnio też kombinuję z różnymi wersjami zdrowszymi słodkości, w szczególności że obiecałam sobie że wezmę się za siebie, mimo że typowe słodkie jem rzadko:)
Autor
Aniu ja bez słodyczy żyć nie umiem, więc nawet nie próbuję 🙂 Ale skoro zdrowe wersje są równie pyszne, biorę w ciemno 🙂
Zdrowe i pyszne, uwielbiam kasze manną 🙂
Autor
W takim razie gorąco polecam 🙂
Jeśli mam naczynie żaroodporne inne niż na zdjęciu, w sensie nie prostokątne to również mi się uda w nim upiec to ciasto? Dziękuję za odpowiedź
Oczywiście 🙂 kształt naczynia nie ma znaczenia, ważne aby objętościowo ciasto się zmieściło:) jeśli miałabyś wyższe ciasto niż u mnie pamiętaj, aby dostosować czas pieczenia 🙂 pozdrawiam 🙂
Mniam, wygląda apetycznie 🙂
Dziękuję 🙂
Bardzo mi smakowały, zrobiłam z mrożonymi jagodami i migdałami – cudo!
Autor
Super, że przepis przypadł Ci do gustu 🙂
Przekąska idealna, musiałam oddać córci, bo tak jej zasmakowało, a ciężko ją namówić nawet na danie deserowe 🙁
Autor
U mnie na szczęście nie ma niejadków, zwłaszcza jeśli chodzi o słodkie przysmaki… 🙂
Jadłam takie w TUurcji i dzięki Twojemu przepisowi przypomniał się mi się smak wakacji, idealnie odwzorowałaś ten smak.
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
Pyyycha:) Wcinałam razem z dziećmi:) Już chce się dokładki:p
Autor
Cieszę się, że smakowało 🙂
A jaki wymiar naczynia Pani użyła? Bo składniki są na dwie porcję, nie wiem czy będę miała podobne naczynie więc chciałbym ewentualnie dostosować proporcie do swojego 🙂
Autor
Naczynie ma wymiar 7×11 cm (licząc od spodu) 🙂 Pozdrawiam 🙂
Ciasto pychota, robiłam już różne warianty, z truskawkami, z rodzynkami i migdałami, z kawałkami gorzkiej czekolady, za każdym razem bomba i wykonanie banalnie proste, 😋😋😋
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂 super wariacje! 🙂
jedna szklanka jogurtu to ile okolo gram?
czy ciasto wyjdzie bez proszku do pieczenia? jesli nie czy mozna proszek zastapic soda? ile lyzeczek?
Autor
Około 250 g 🙂 Ciasto powinno wyjść bez proszku do pieczenia, bo z natury jest dość zbite, soda mogłaby niestety być wyczuwalna w smaku.
Super! Zrobiłam z mrożonymi borówkami i malinami a na wierzch dorobiłam kruszonkę. Niebo w gębie! Chyba będę tu zaglądać częściej
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂