Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto z jagodami i czekoladą

Ucierane ciasto z jagodami i czekoladą, zwieńczone pyszną migdałową kruszonką. Delikatne, bardzo proste i szybkie do wykonania, długo zachowuje świeżość. Dodatek jagód zapewnia ciastu piękny fioletowy kolor, ale można również dodać inne owoce jak maliny, czy truskawki. Polecam!!

Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):

Masło i cukier utrzeć mikserem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodać jajko, ekstrakt z wanilii, dokładnie zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i maślankę. Wymieszać silikonową szpatułką tylko do połączenia się składników. Dodać czekoladę, następnie owoce, całość wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, wierzch posypać migdałową kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (góra-dół) przez ok. 55 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Składniki na migdałową kruszonkę:

Cukier, mąkę i masło przełożyć do miski, szybko posiekać nożem a następnie rozetrzeć palcami. Dodać płatki migdałów, wymieszać.

Smacznego!

Inspiracja: blog Moje Wypieki

Exit mobile version