Ucierane ciasto z jagodami i czekoladą, zwieńczone pyszną migdałową kruszonką. Delikatne, bardzo proste i szybkie do wykonania, długo zachowuje świeżość. Dodatek jagód zapewnia ciastu piękny fioletowy kolor, ale można również dodać inne owoce jak maliny, czy truskawki. Polecam!!
Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):
- 60 g masła (temp. pokojowa)
- 140 g drobnego cukru do wypieków
- 1 jajko (wielkość L)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 240 ml maślanki lub kefiru (temp. pokojowa)
- 130 g czekolady, posiekanej (u mnie 65 g białej i 65 g gorzkiej)
- 250 g jagód
Masło i cukier utrzeć mikserem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodać jajko, ekstrakt z wanilii, dokładnie zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i maślankę. Wymieszać silikonową szpatułką tylko do połączenia się składników. Dodać czekoladę, następnie owoce, całość wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, wierzch posypać migdałową kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (góra-dół) przez ok. 55 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Składniki na migdałową kruszonkę:
- 50 g cukru
- 30 g mąki pszennej
- 45 g zimnego masła
- 65 g płatków migdałów
Cukier, mąkę i masło przełożyć do miski, szybko posiekać nożem a następnie rozetrzeć palcami. Dodać płatki migdałów, wymieszać.
Smacznego!
Inspiracja: blog Moje Wypieki
Pychotka 👌🏻
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Takie proste ciacha najlepiej smakują 🙂
Autor
Zdecydowanie tak 🙂
Mniam mniam 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Wygląda pysznie 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Pyszności 🙂
Autor
Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂
Biorę 👌🥰
Autor
Polecam 🙂
Przepyszne ❤ Jagody, czekolada i kruszonka mówią same za siebie 😉
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Bardzo fajne ciasto, robi się błyskawicznie idelane do kawki u mnie z malinkami i białą czekoladą, polecam 🙂
A u mnie z truskawkami też się sprawdziły 🙂
Autor
Super 🙂
Autor
Super połączenie 🙂
Jagody to jedne z moich ulubionych owoców i uwielbiam je wykorzystywać do wypieków. Zawsze dodają takiego wyjątkowego smaku. Moja rodzina jak chyba każda uwielbia słodkości, dlatego z chęcią zaskoczę ich nowym deserem. Na pewno smakuje tak wyśmienicie jak wygląda. Drukuję przepis i zabieram się do działania 🙂
Autor
Super, proszę dać znać jak posmakowało 🙂