Bardzo prosty torcik z jabłkami zyskuje zupełnie nowe oblicze dzięki dodatkowi orzechowej kruszonki. Obowiązkowy punkt jabłkowego sezonu. Polecam!
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 20 cm):
- 140 g miękkiego masła
- 140 g cukru trzcinowego
- 2 jajka (wielkość L)
- 225 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 700 g jabłek (pokrojonych w kostkę)
- 3 łyżki mleka
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodać jajko, kiedy połączy się z masą dodać kolejne jajko, ponownie zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodawać do ciasta na przemian z mlekiem miksując na najmniejszych obrotach miksera. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Przełożyć do masy, wymieszać silikonową szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wierzch posypać kruszonką (przepis poniżej). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 60 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie przez ok. 10-15 minut, po tym czasie wyjąć i studzić na kratce.
Smacznego!
Składniki na kruszonkę:
- 50 g orzechów pekan
- 50 g mąki
- 25 g cukru trzcinowego
- 25 g zimnego masła
Masło pokroić w małe kawałki, dodać pozostałe składniki i rozdrobnić w blenderze (nie bardzo drobno, kawałki orzechów powinny być widoczne).
Inspiracja magazyn „Kuchnia”