Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto z galaretką i owocami

Od dawna miałam ochotę na biszkopt z galaretką i owocami. Jego zaletą jest to, że jest bardzo prosty w przygotowaniu i prawie każdy takie ciasto lubi ; ) Jest lekkie, więc pasuje również na wiosnę i lato, zwłaszcza, że wtedy mamy duży wybór świeżych i pysznych owoców. Polecam!




Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 26 cm):

Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej miksujemy. Następnie dodajemy żółtka i ponownie delikatnie mieszamy. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy z jajek. Mieszamy powoli drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy olej i ponownie łączymy składniki za pomocą drewnianej łyżki.

Wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 175 C przez ok. 20-30 minut.

Pozostałe składniki:

Kremówkę ubijamy mikserem na sztywno i dodajemy cukier puder wraz z fixem. Kładziemy na przestudzony biszkopt. (opcjonalnie zanim położymy kremówkę, możemy biszkopt wysmarować cienką warstwą konfitury). Owoce kroimy w kostkę i układamy na bitej śmietanie. Galaretki przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, jednak zmniejszamy ilość wody do 5,5-6 szklanek.  Kiedy galaretki będą już się prawie stęgną wylewamy je na owoce.

Smacznego : )


W ramach testu herbat Irving do ciasta wypróbowałam białą herbatę poziomkową z mandarynką. To co mnie najbardziej urzekło to aromat! Herbata Pachnie tak ślicznie, że już podczas zaparzania czuć ją w całym domu : ) Zresztą jest to chyba cecha wszystkich herbat Irving, bo w przypadku testowanej wcześniej herbaty brzoskwiniowej było tak samo : ) Bardzo dużą zaletą jest też fakt, że dzięki dodatkowi mandarynek i poziomek nie czułam goryczy, która często towarzyszy białej herbacie. Zazwyczaj nie przepadam za zimną herbatą, ale ta smakuje dobrze, nawet po ostygnięciu. Polecam!


Exit mobile version