Mam nadzieję, że Święta upłynęły Wam w spokojnej, rodzinnej atmosferze, która trwa nadal : ) Być może część z Was ma teraz w planach odpoczynek od cięższego jedzenia, więc ciasto z ciecierzycy sprawdzi się idealnie : ) Bardzo smaczne i zdrowe, czego chcieć więcej? ; ) Polecam!
- 250 g namoczonej i ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka)
- 3 jajka (wielkość L)
- sok z 1/2 cytryny
- 50 g oleju kokosowego
- 3 łyżki miodu
- 60 g płatków migdałowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciecierzycę wraz z jajkami i sokiem z cytryny zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i całość ponownie zmiksować. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 40 minut do suchego patyczka. Kroić dopiero po ostygnięciu.
Smacznego!
W losowaniu szczęście uśmiechnęło się do:
AniaT, Aleksandra Bonk, Kiss
Gratulacje! Proszę o kontakt w celu wysyłki nagród : )
Tego mi było trzeba po świętach :)))
Autor
Bardzo mi miło, że akurat temat pasuje 🙂
Super się prezentuje 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Ciacho wygląda pysznie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Uwielbiam zdrowe ciasta na pewno wypróbuję wkrótce 🙂
Autor
Polecam i daj znać jak smakowało 🙂
Marta jak zawsze zaskakujesz 🙂 książki nie wygrałam, ale chyba kupię, bo tak mi w oko wpadła 🙂
Autor
Mam nadzieję, że następnym razem szczęście dopisze 🙂
powrót do lżejszego jedzenia teraz jest idealny 🙂 co jak co, ale wolę je niż to cięzkie świąteczne. A ciacho przepyszne i w moim klimacie 🙂
Autor
Dokładnie, zwłaszcza, że w końcu można było choć na chwilę poczuć wiosnę 🙂
Z przyjemnością spróbuję 🙂
Autor
Daj znać jak smakowało 🙂
Mniam moje smaki 🙂
Autor
🙂 🙂
Pycha pycha i jeszcze raz pycha 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Bardzo proste do zrobienia i smaczne takie lubie 🙂
Autor
Ogromnie mi miło, że ciasto tak Wam posmakowało 🙂
Super wilgotne delikatne nie czuc ze z ciecierzyca w roli glownej 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Czy ciecierzycę z puszki trzeba wcześniej przepłukać w wodzie czy niekoniecznie?
Autor
Zawsze odruchowo przepłukuję 🙂
Pytam, bo zastanawiam się, czy dzięki temu przepłukaniu ciasto nie będzie miało takiego wyraźnego posmaku ciecierzycy. A może właśnie tak ma być? 🙂 Bo ja czuję lekko cytrynę i dosyć wyraźnie ciecierzycę, a wiem, że niektórzy pisali, że tej cieciorki nie czują wcale.
Autor
Szczerze to ja też nie czułam jej wcale… 🙂 a po zblendowaniu miałaś gładką masę?
Czy można czymś zastąpić płatki migdałowe?
Autor
Niestety nie próbowałam, bo moim zdaniem migdały nadają mu charakteru 🙂
Czy olej kokosowy mogę zastąpić zwykłym rzepakowym?
Autor
Tak 🙂
Jeśli chciałabym zrobić podwójna porcje czy wszystkie składniki podwoić?
Autor
Tak 🙂