Ciasto z ciecierzycy (bez mąki i cukru)

Mam nadzieję, że Święta upłynęły Wam w spokojnej, rodzinnej atmosferze, która trwa nadal : ) Być może część z Was ma teraz w planach odpoczynek od cięższego jedzenia, więc ciasto z ciecierzycy sprawdzi się idealnie : ) Bardzo smaczne i zdrowe, czego chcieć więcej? ; ) Polecam!


cytrynowe-ciasto-z-ciecierzycy
Składniki (keksówka 26×12 cm):

  • 250 g namoczonej i ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka)
  • 3 jajka (wielkość L)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 50 g oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu
  • 60 g płatków migdałowych
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciecierzycę wraz z jajkami i sokiem z cytryny zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i całość ponownie zmiksować. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 40 minut do suchego patyczka. Kroić dopiero po ostygnięciu.

Smacznego!


zdrowe-ciasto-z-ciecierzycy
 


Ciasto-z-ciecierzycy
Bardzo dziękuję za liczny udział w konkursie z książką „Smakowita Ella”.

W losowaniu szczęście uśmiechnęło się do:

AniaT, Aleksandra Bonk, Kiss

Gratulacje! Proszę o kontakt w celu wysyłki nagród : )

 

Inspiracja

Komentarzy: 32

  1. Alunia
    29 marca 2016 / 14:49

    Tego mi było trzeba po świętach :)))

    • Marta
      Autor
      29 marca 2016 / 22:59

      Bardzo mi miło, że akurat temat pasuje 🙂

  2. Iga
    29 marca 2016 / 17:08

    Super się prezentuje 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2016 / 22:59

      Dziękuję 🙂

  3. 29 marca 2016 / 17:10

    Ciacho wygląda pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2016 / 22:59

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  4. Kasia
    29 marca 2016 / 18:44

    Uwielbiam zdrowe ciasta na pewno wypróbuję wkrótce 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2016 / 23:00

      Polecam i daj znać jak smakowało 🙂

  5. Zoja
    29 marca 2016 / 19:51

    Marta jak zawsze zaskakujesz 🙂 książki nie wygrałam, ale chyba kupię, bo tak mi w oko wpadła 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2016 / 23:00

      Mam nadzieję, że następnym razem szczęście dopisze 🙂

  6. 29 marca 2016 / 20:40

    powrót do lżejszego jedzenia teraz jest idealny 🙂 co jak co, ale wolę je niż to cięzkie świąteczne. A ciacho przepyszne i w moim klimacie 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2016 / 23:01

      Dokładnie, zwłaszcza, że w końcu można było choć na chwilę poczuć wiosnę 🙂

  7. Majka
    29 marca 2016 / 21:01

    Z przyjemnością spróbuję 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2016 / 23:01

      Daj znać jak smakowało 🙂

  8. Lady_Laura
    29 marca 2016 / 22:32

    Mniam moje smaki 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2016 / 23:01

      🙂 🙂

  9. Mags
    29 marca 2016 / 23:23

    Pycha pycha i jeszcze raz pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      30 marca 2016 / 23:48

      Super, że posmakowało 🙂

  10. Mirka
    30 marca 2016 / 20:24

    Bardzo proste do zrobienia i smaczne takie lubie 🙂

    • Marta
      Autor
      30 marca 2016 / 23:49

      Ogromnie mi miło, że ciasto tak Wam posmakowało 🙂

  11. Lena
    31 marca 2016 / 19:54

    Super wilgotne delikatne nie czuc ze z ciecierzyca w roli glownej 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2016 / 22:22

      Super, że posmakowało 🙂

  12. Daga
    1 kwietnia 2016 / 18:53

    Czy ciecierzycę z puszki trzeba wcześniej przepłukać w wodzie czy niekoniecznie?

    • Marta
      Autor
      1 kwietnia 2016 / 19:06

      Zawsze odruchowo przepłukuję 🙂

      • Daga
        1 kwietnia 2016 / 19:53

        Pytam, bo zastanawiam się, czy dzięki temu przepłukaniu ciasto nie będzie miało takiego wyraźnego posmaku ciecierzycy. A może właśnie tak ma być? 🙂 Bo ja czuję lekko cytrynę i dosyć wyraźnie ciecierzycę, a wiem, że niektórzy pisali, że tej cieciorki nie czują wcale.

        • Marta
          Autor
          1 kwietnia 2016 / 23:04

          Szczerze to ja też nie czułam jej wcale… 🙂 a po zblendowaniu miałaś gładką masę?

  13. Joanna
    8 kwietnia 2017 / 10:46

    Czy można czymś zastąpić płatki migdałowe?

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2017 / 0:39

      Niestety nie próbowałam, bo moim zdaniem migdały nadają mu charakteru 🙂

  14. Malwina
    3 maja 2017 / 13:19

    Czy olej kokosowy mogę zastąpić zwykłym rzepakowym?

    • Marta
      Autor
      3 maja 2017 / 16:10

      Tak 🙂

  15. Agata
    29 kwietnia 2020 / 17:52

    Jeśli chciałabym zrobić podwójna porcje czy wszystkie składniki podwoić?

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2020 / 18:43

      Tak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
7 − 5 =