Jeśli szukacie wyjątkowego wypieku na nadchodzące święto zakochanych, Ciasto Walentynkowe jest idealnym wyborem : ) Nie jest trudne do przygotowania (choć trochę czasochłonne ze względu na galaretkę), pyszne i bardzo efektowne. Polecam!!!
Składniki na ciasto: (blacha 23x 33 cm oraz keksówka o tej samej długości)
- 4 jajka (wielkość L)
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka ciemnego kakao bez cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Następnie pojedynczo dodać żółtka, cały czas miksując. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i dodać do jajecznej masy wraz z olejem. Delikatnie wymieszać, tylko do połączenia się składników i przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno). Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) ok.15-20 minut. Wyjąć z formy i delikatnie zdjąć papier. Szybko przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (razem z bokami), tak aby biszkopt był rozłożony na dnie i po bokach keksówki. Pozostawić do ostygnięcia.
Dodatkowo:
- 3 galaretki truskawkowe
- 1 litr wody
- 750 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
Galaretki rozpuścić w podanej ilości wrzątku, przestudzić i przelać do 3 wysokich szklanek lub kubków. (Aby łatwiej później wyjąć galaretkę można wyłożyć szklankę folią spożywczą, tak aby wystawała ponad naczynie i wlać do środka przestudzoną galaretkę). Pozostawić do zastygnięcia, a gdy stężeje delikatnie wyjąć ją z naczyń i foremką w kształcie serca wyciąć trzy słupki. Pozostałą galaretkę można pokroić na mniejsze kawałki i zostawić do dekoracji lub zjeść ; )
Zimną kremówkę, mascarpone i cukier puder, zmiksować razem na gładki, gęsty krem.
Połowę kremu śmietankowego przełożyć na dno biszkoptu. Następnie ułożyć na nim 3 galaretkowe słupki obok siebie i przykryć pozostałą częścią kremu, na wierzchu ułożyć herbatniki. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem odwrócić do góry nogami, tak aby biszkopt był po boku i na górze ciasta, a herbatniki na dole. Czekoladę rozpuścić wraz z masłem nad parą i tak otrzymaną polewą udekorować ciasto.
Smacznego!
Inspiracja „Przyślij Przepis”
Urocze, piękne, smakowite ❤
Autor
Jedyny minus, że szybko znika 😉
Przesłodkie ❤️❤️❤️
Autor
Dziękuję 🙂
Super pomysłowe a takie proste !
Autor
Dokładnie 🙂
Wspaniale wygląda na pewno upiekę 🙂
Autor
Polecam i daj znać jak posmakowało 🙂
Wow !!!
Autor
<3
Przepiękne ciasto! Zawsze się zastanawiałam jak zrobić galaretkę o danym kształcie i nigdy nie wpadłam że wystarczy zrobić w szklance i wyciąć foremka. Ciasto wygląda bosko, aż chce się zjeść kawałek lub dwa 🤩
Autor
Dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Już się studzi 😋 dam znać jak zjemy 😋
Autor
Ooo super, ale błyskawicznie działasz 😀 czekam na wiadomość 🙂
Rewelacja dziękuję za inspiracje ❤️❤️❤️
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Ciasto jest pyszne dodałam do masy jeszcze żelatyny ale widzę ze nie było potrzeby 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂 Kremówka w połączeniu z mascarpone jest dość sztywna, szczególnie w zimowe dni nie powinno być potrzeby dodawania żelatyny 🙂
Super ten efekt z sercem jest genialny a i w smaku dla wszystkich dzieci zachwycone
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂 dzięki galaretce efekt wizualny gwarantowany 🙂
Bardzo pyszne ciasto 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Zrobiłam na walentynki pyszna i chłopak aż nie chciał jeść bo taka ładna 🙂
Autor
Super 🙂
A ile herbatników?
A ile herbatników?
Autor
Opakowanie 100 g wystarczy 🙂
Ciasto jest wspaniałe i wywołało efekt wow u rodziców dla których je zrobiłam 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Robię podobnie tylko nie daje herbatników. Wierzch przykrywam biszkoptem. Mam taką blachę, że zostaje akurat prostokąt ciasta na przykrycie. Obracam na deskę, dociskamy i gotowe.
Autor
Super patent 🙂
witam robię pierwszy raz nie wiem o co chodzi z tymi słupkami wiem że trzeba wyciąć foremką serduszka ( i le wyjdzie tych serduszek ?) czy możesz dać filmik jak to ciasto wykonać ?
Autor
Galaretkę wlewamy do wysokich szklanek i później z każdej szklanki wycinamy słupki serduszek, one nie są pojedynczo 🙂
jak dalam folię do szklanki to fruwała po zalaniu galaretką, potem w miare udalo mi sie wyjąć ladne walce ale za nic w świecie przez foremke przejść nie chciało , porazka. wsadzilam tak jak są walce, trudno
Autor
Szkoda, że się nie udało, ale z walcami na pewno też będzie pysznie 🙂