Ciasto W-Z

Przedstawiam Wam obiecany przepis na ciasto W-Z, które stanowiło środek mojego tortu z pieskiem ; ) Na szczęście udało mi się przechwycić kawałek do sfotografowania, pomimo że tort zniknął błyskawicznie ; ) WZ-kę na pewno znacie i normalnie pieczemy ją w kwadratowej blasze, ale jako tort również sprawdziła się wyśmienicie. Puszyste czekoladowe ciasto, przełożone nie za słodką, śmietanową masą pasuje idealnie, kiedy mamy ochotę na lżejszy torcik. Przepis podejrzałam u Margarytki, przygotowuje się go bardzo szybko,  więc gorąco polecam!!!


WZ
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 6 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu
  • szczypta soli

Mąki wymieszane wraz z kakaem przesiewamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem, szybko mieszając. Masa powinna się lekko odbarwić oraz spienić, przekładamy ją do ubitych białek. Miksujemy. Na koniec dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Przelewamy na nią przygotowane ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok 40-55 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 5 minut, a następnie wyjąć z tortownicy, obrócić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia. Jeśli powstała nam „górka” podczas pieczenia, możemy ją później delikatnie wyrównać, ścinając nożem, a następnie przeciąć biszkopt na dwa blaty.

Składniki na poncz:

  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki alkoholu (u mnie cointreau)

Cukier rozpuszczamy w wodzie i dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy likier i mieszamy.

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek dżemu lub konfitury, u mnie z czarnej porzeczki

Składniki na krem:

  • 750 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki 30-36 %
  • 4 pełne łyżki cukru pudru
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzątku

Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody, dobrze mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia (pilnując, aby nie była zupełnie wystudzona). Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i przygotowaną wcześniej żelatynę.

Wykonanie tortu:

Przekrojone blaty smarujemy ponczem (użyłam silikonowej szczoteczki), u mnie spora jego część została, ale jeśli lubicie mocniej czuć alkohol można smarować kilkakrotnie ; ) Na każdy z blatów wykładamy 1/2 słoiczka konfitury i dokładnie rozsmarowujemy. Jeden z blatów przekładamy na paterę lub talerz, na którym będziemy podawać tort. Na górze powinna znajdować się strona z ponczem i dżemem, na którą wykładamy masę śmietanową. Przykrywamy go drugim blatem, tak aby masa śmietanowa stykała się z dżemem tzn. wierzch tortu pozostanie bez dodatków.

Tort możemy schłodzić w lodówce lub smarować kremem maślanym i ozdobić masą cukrową.

Smacznego : )

 

 

Komentarzy: 19

  1. Marta
    Autor
    18 marca 2013 / 15:31

    Było pyszne 🙂

  2. 18 marca 2013 / 15:40

    najbardziej nęci mnie ten środek, krem, mam złeee myśli jak go widzę;D a tu CZA myśleć o wadze!! Zawsze podziwiam osoby, które tak pięknie potrafią pokazać ciasto, zrobić je…ech;)

  3. Marta
    Autor
    18 marca 2013 / 15:52

    Haha teraz to nie musisz chyba się wagą przejmować!!! Skuś się choć na jeden kawałek …zachęcam 😀

  4. 18 marca 2013 / 16:43

    Super, uwielbiam W-Z.
    W sam raz na spotkanie przy kawie ze znajomymi.

    • Marta
      Autor
      18 marca 2013 / 16:53

      Dokładnie! Na spotkanie idealne 🙂

  5. Aneta
    18 marca 2013 / 17:19

    no no wygląda smakowicie aż chce się jeść:)
    Ja znam wersje w-z że na górze jest czekolada:)

  6. Marta
    Autor
    18 marca 2013 / 17:33

    Normalnie jest polewa czekoladowa, ale że to był tort, to zamiast niej zrobiłam masę cukrową 😀

  7. Marta
    Autor
    18 marca 2013 / 18:42

    Dziękuję 🙂

  8. 18 marca 2013 / 21:29

    Alez przepysznie wygląda, mocno kremowa z mięciutkim ciastem ! Pozdrawiam 🙂

  9. Marta
    Autor
    18 marca 2013 / 21:49

    Dziękuję, dokładnie taka jest 😀

  10. 18 marca 2013 / 23:40

    Wygląda super i na pewno tak smakowało. Ostatnio jadłam W-Z jak Jacek zrobił ja z pudełka:)

  11. Marta
    Autor
    18 marca 2013 / 23:43

    Dzięki! o ja z pudełka nigdy nie widziałam 🙂

  12. 19 marca 2013 / 21:03

    Najbardziej w wuze-tce uwielbiam właśnie krem

  13. Marta
    Autor
    19 marca 2013 / 21:06

    Polecam, ten jest pyszny! 🙂

    • Marta
      Autor
      22 marca 2013 / 9:44

      Bardzo dziękuje, smakowala super:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 + 19 =