Ostatnio bardzo popularne są wszystkie przepisy typu „fit”. Zdecydowanie nie należę do osób ślepo podążających za modą na to, aby rezygnować z glutenu, jajka zastępować nasionami chia i daleko mi do poglądów, że już nawet nie cukier, ale mleko to biała śmierć ; ) Niektóre „ulepszone” wypieki mocno mnie jednak ciekawią i sięgam po nie ze względu na walory smakowe ; ) Poniższe mini serniczki wyglądały bardzo zachęcająco, choć moim zdaniem z sernikiem nie mają zbyt wiele wspólnego … Przyznam szczerze, że nie do końca rozumiem zachwyty nad tym ciastem ; ) W roli mniej kalorycznego deseru zdecydowanie wolę zapiekane owsianki, choć moja Córka zajadała się tym fasolowo-twarogowym ciastem z ogromnym apetytem. Polecam wypróbować i przekonać się osobiście : )
Składniki :
- 1 puszka białej fasoli
- 100 g twarogu
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki ksylitolu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g truskawek
Fasolę odsączyć z zalewy i dokładnie przepłukać wodą. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę. Przełożyć do silikonowych foremek (można użyć zwykłej tortownicy), na wierzchu ułożyć odszypułkowane truskawki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 40 minut.
Smacznego : )