Ciasta przekładane zawsze są hitem na rodzinnych uroczystościach. Niebanalne połączenie różnych warstw sprawia, że każdy z zainteresowaniem sięga po kolejny kawałek, odkrywając nowe smaki. : ) Dzięki współpracy z marką Galeo przygotowałam dla Was Ciasto Sułtan, które wspaniale sprawdzi się również na świątecznym stole. Bardzo lubię produkty Galeo, ponieważ nie zawierają glutaminianu sodu oraz nastawione są na wysoką jakość składników. Mamy tu świetną relację ceny do jakości, o czym tym bardziej warto pamiętać przed nadchodzącymi Świętami. Ciasto Sułtan to połączenie korzennego biszkoptu z aksamitnym czekoladowym kremem z bakaliami oraz orzechową i kokosową bezą. Całość zwieńczona czekoladową polewą. To jedno z tych ciast, w których na pewno się zakochacie. : ) Polecam!!!
- 4 jajka (wielkość L)
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 25 g ciemnego kakao
- 1 łyżeczka cynamonu Galeo
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Galeo
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Galeo
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas miksując. Piana powinna być gęsta i lśniąca, a cukier całkiem rozpuszczony. Dodać żółtka, zmiksować. Mąkę przesiać z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Partiami dodawać do ubitej masy, delikatnie mieszając silikonową szpatułką, tylko do połączenia się składników. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C (termoobieg) przez ok. 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na dwa blaty.
Składniki na kokosową bezę (blacha 21×21 cm):
- 2 białka
- 125 g drobnego cukru
- 100 g wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać małymi partiami cukier, cały czas miksując. Cukier powinien całkiem się rozpuścić, a masa powinna być lśniąca i gładka. Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C (termoobieg) przez 25 minut. Przestudzić.
Składniki na orzechową bezę (blacha 21×21 cm):
- 2 białka
- 125 g drobnego cukru
- 100 g orzechów włoskich
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać małymi partiami cukier, cały czas miksując. Cukier musi być całkiem rozpuszczony, a masa gładka i lśniąca. Orzechy włoskie drobno posiekać, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C (termoobieg) przez 25 minut. Przestudzić.
Składniki na czekoladowy krem:
- 500 ml mleka
- 40 g cukru
- 15 g cukru wanilinowego Galeo
- 20 g ciemnego kakao
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 200 g miękkiego masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g rodzynek, suszonych śliwek lub daktyli
250 ml mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe mleko zmiksować z kakao, mąką i żółtkami. Wlać do gotującego się mleka z cukrami, często mieszając. Masa zgęstnieje i utworzy nam się czekoladowy budyń. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu i odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę. Łyżka po łyżce dodawać zimny budyń, cały czas miksując. Czekoladę posiekać, większe rodzynki, śliwki lub daktyle pokroić na kawałki. Dodać do czekoladowego kremu i wymieszać silikonową szpatułką.
Dodatkowo:
- 3/4 słoika dżemu z czarnej porzeczki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- świeżo zaparzona kawa do nasączenia
Pierwszy blat ciasta ułożyć na dnie blachy, nasączyć zaparzoną kawą. Wyłożyć połowę czekoladowego kremu i przykryć kokosową bezą. Posmarować dżemem z czarnej porzeczki, przykryć orzechową bezą. Wyłożyć pozostałą część czekoladowego kremu. Drugi blat również nasączyć kawą (od strony rozcięcia), przełożyć na czekoladowy krem. Kremówkę mocno podgrzać i zalać nią posiekaną gorzką czekoladę. Odstawić na chwilę, po czym wymieszać i tak uzyskaną polewę rozsmarować na wierzchu ciasta. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Jak to cudownie wygląda!
Autor
Polecam 🙂
Pięknie się prezentuje 😍 Kusząca propozycja na święta 👍
Autor
Koniecznie wypróbuj, na Święta idealne ciacho 🙂
jak smakuje tak jak wyglada to na pewno pyszne
Autor
Dziękuję 🙂
Uwielbiam takie połączenia dziś piekę 🙂
Autor
Super, daj znać jak posmakowało 🙂
Chylę czoła to jedno z pyszniejszych ciast jakie jadłam!
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂 🙂 🙂
Jestem istnym pożeraczem takich deserów. Szczerze zazdroszczę twojemu mężowi :))
Autor
Bardzo mi miło, a Mąż faktycznie jest najlepszym testerem, zawsze chętnie próbuje i jest otwarty na nowe smaki 😉
Rewelacja ❤️
Autor
Miło mi, że przypadło do gustu 🙂
Wygląda pysznie muszę zrobić 🙂
Autor
Polecam 🙂 🙂
Czeka w lodówce, krem pycha więc nie mogę się doczekać aż się przegryzie całość 🙂
Autor
Ooo super, daj znać jak smakowało 🙂
Ślinka cieknie na sam widok upiekę na święta 🙂
Autor
Dziękuję i bardzo się cieszę, że skorzystasz z inspiracji 🙂
Ciasto wygląda na dość skomplikowane do przygotowania, ale takie słodkości są najpyszniejsze!
Autor
To prawda, przekładańce zawsze są pyszne 🙂 Ciasto nie jest może skomplikowane, ale wymaga trochę czasu, aby przygotować poszczególne warstwy 🙂
Wyszło super dzięki!
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Wygląda świetnie!
Autor
Dziękuję i polecam, jest pyszne 🙂
Pycha!!!
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Wspaniale wygląda to ciasto. Nie jestem najlepszym cukiernikiem, ale muszę go spróbować 🙂
Autor
Polecam, jest pyszne 🙂
Mniam! Ciasto wygląda bosko! Już wiem, za co się wezmę w ten weekend 🙂
Autor
Bardzo się cieszę i polecam 🙂
Wspaniale ciasto nie ma z nim tak duzo roboty jak myslalam.
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Ooo rany! To ciasto wygląda totalnie obłędnie!
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Pyszne ciasto, zmieniłam tylko polewę na taką z masła i kakao bo u mnie nie każdy lubi gorzka czekoladę.
Autor
Super, cieszę się, że posmakowało 🙂
Pyszne 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Wspaniale zrobiłam mężowi na imieniny a na święta piekę kolejny raz 🙂
Autor
Wspaniale, cieszę się, że tak przypadło do gustu 🙂
Pyszne ciasto 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Udało mi się a w kuchni raczej dopiero raczkuje dziekuje za opis przygotowania krok po kroku 🙂
Autor
Bardzo mi miło i cieszę się, że ciasto posmakowało 🙂
Goście byli zachwyceni, sprobujcie…przepis meega😊
Autor
Ogromnie mi miło, że posmakowało 🙂
Ciasto zrobiłam wyszło obłędnie pyszne, dzięki za przepis bo dawno tak dobrego ciasta nie jadłam☺ polecam wypróbowanie przepisu bo warto.
Autor
Bardzo mi miło, cieszę się, że ciasto przypadło do gustu 🙂 🙂
Rewelacyjne ciacho nie mam wprawy więc trochę czasu musiałam poświęcić żeby złożyć te wszystkie warstwy ale już po pierwszym gryzie zapomniałam o tym czasie 🙂
Autor
Super, bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Przepyszne ciasto polecam 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Ciasto jest wspaniałe a przepis jak zawsze opisany krok po kroku że nawet ja zrobiłam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂
Pyszne trochę warstw jest ale nawet szybko idzie 🙂
Autor
Miło mi, że ciasto posmakowało 🙂
Przepyszne ciasto na święta zrobię ponownie 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Czy warstwę kokosową i orzechową mogę zrobić dwa dni wcześniej? 😊
Autor
Tak, całe ciasto zyskuje na smaku po czasie spędzonym w lodówce, więc można przygotować z wyprzedzeniem 🙂
Kocham to ciasto piekłam już kolejny raz i goście za każdym razem pod wrażeniem 🙂
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
Witam serdecznie. Czy do ilości podanych składników można zastosować tradycyjną prostokątną blachę?
Autor
Witam, można, ale trzeba będzie zwiększyć ilość proporcjonalnie do wielkości blachy 🙂
Pyszne ciasto !!!!
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
witam, czym mozna zastapić orzechy włoskie?
Autor
Np. orzechami pekan lub ew. migdałami 🙂
Spośród 6 ciast przygotowanych na Święta, to zdobyło 1 miejsce i okazało się być bezkonkurencyjne 😀 ma absolutnie wszystko, co odzwierciedla smak Świąt. I jest ogromne, nam wyszedł tort 😀 Dzięki za przepis i wesołych Świąt 😊
Autor
Bardzo, bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam noworocznie 🙂
Witam. Czy jeśli mam suszone daktyle to muszę je namaczać?
Autor
Osobiście nie namaczam 🙂
Fenomenalne ciasto! nigdy nie jadłam nic podobnego i na pewno zrobię ponownie 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Placek przepyszny, smakował całej rodzinie! 😊🤩☺
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Cudowne ciasto, smaki razem smakują świetnie. Jak tort z cukierni tyle że z własnej😄 można podać na najlepsze okazje jak i na niedziele. Bo ciasto na niedziele musi być koniecznie😉
Autor
Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂
Czy można pominąć żółtka?
Autor
Nie 🙂
Ciasto właśnie się chłodzi . Zrobilam w wersji tortu w tortownicybo średnicy 26 cm. Jutro będziemy konsumować. Aż jestem ciekawa tego połączenia smakowego
Autor
Życzę smacznego 🙂
Witam czy ciasto można zrobić dzień wcześniej?nic się nie stanie z tymi bezami? pozdrawiam
Autor
Jak najbardziej, po nocy w lodówce nawet zyskuje na smaku 🙂
Witam serdecznie. Czy w podanych składnikach na budyń czekoladowy nie wkradł się błąd, w opisie są 2 żółtka, a nie powinno być 4 żółtka? Moja wątpliwość wynika z tego, że do 2 blatów białkowych zużyto po 2 białka, więc zostają według opisu 2 żółtka. Pozdrawiam mikołajkowo🤶🤶🤶
Autor
Dzień dobry 🙂 do budyniu używam 2 żółtek, te pozostałe 2 które zostały przeznaczam na inne wypieki lub jajecznicę 😉 Jeśli jednak nie chce ich Pani „marnować” można dodać do masy budyniowej, będzie wtedy bardziej zwarta.
Witam serdecznie. Czy w przepisie na budyń czekoladowy wkradł się błąd, bo jest 2 żółtka a nie 4 żółtka, co wynika z użycia białek do poszczególnych blatów? Pozdrawiam mikołajkowo 🤶🤶
Witam serdecznie. Czy w przepisie na budyń czekoladowy wkradł się błąd, bo jest 2 żółtka a nie 4 żółtka, co wynika z użycia białek do poszczególnych blatów? Pozdrawiam mikołajkowo 🤶🤶
Witam serdecznie. Czy w przepisie na budyń czekoladowy wkradł się błąd, bo jest 2 żółtka a nie 4 żółtka, co wynika z użycia białek do poszczególnych blatów? Pozdrawiam mikołajkowo 🤶🤶
Skusiłam się na to ciasto i przyznaję, że jest pyszka 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Moje ulubione ciasto piekłam już 3 raz w ciagu miesiąca 🙂
Czy można użyć powideł śliwkowych?
Autor
Można, ale wg mnie dżem lepiej pasuje, bo jest bardziej kwaskowy w smaku 🙂
Witam. Czy na blachę 39,5×23,5 podwoić składniki? Jak długo wtedy piec bezę?