Ciasta przekładane zawsze są hitem na rodzinnych uroczystościach. Niebanalne połączenie różnych warstw sprawia, że każdy z zainteresowaniem sięga po kolejny kawałek, odkrywając nowe smaki. : ) Dzięki współpracy z marką Galeo przygotowałam dla Was Ciasto Sułtan, które wspaniale sprawdzi się również na świątecznym stole. Bardzo lubię produkty Galeo, ponieważ nie zawierają glutaminianu sodu oraz nastawione są na wysoką jakość składników. Mamy tu świetną relację ceny do jakości, o czym tym bardziej warto pamiętać przed nadchodzącymi Świętami. Ciasto Sułtan to połączenie korzennego biszkoptu z aksamitnym czekoladowym kremem z bakaliami oraz orzechową i kokosową bezą. Całość zwieńczona czekoladową polewą. To jedno z tych ciast, w których na pewno się zakochacie. : ) Polecam!!!
- 4 jajka (wielkość L)
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 25 g ciemnego kakao
- 1 łyżeczka cynamonu Galeo
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Galeo
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Galeo
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas miksując. Piana powinna być gęsta i lśniąca, a cukier całkiem rozpuszczony. Dodać żółtka, zmiksować. Mąkę przesiać z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Partiami dodawać do ubitej masy, delikatnie mieszając silikonową szpatułką, tylko do połączenia się składników. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C (termoobieg) przez ok. 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na dwa blaty.
Składniki na kokosową bezę (blacha 21×21 cm):
- 2 białka
- 125 g drobnego cukru
- 100 g wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać małymi partiami cukier, cały czas miksując. Cukier powinien całkiem się rozpuścić, a masa powinna być lśniąca i gładka. Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C (termoobieg) przez 25 minut. Przestudzić.
Składniki na orzechową bezę (blacha 21×21 cm):
- 2 białka
- 125 g drobnego cukru
- 100 g orzechów włoskich
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać małymi partiami cukier, cały czas miksując. Cukier musi być całkiem rozpuszczony, a masa gładka i lśniąca. Orzechy włoskie drobno posiekać, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C (termoobieg) przez 25 minut. Przestudzić.
Składniki na czekoladowy krem:
- 500 ml mleka
- 40 g cukru
- 15 g cukru wanilinowego Galeo
- 20 g ciemnego kakao
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 200 g miękkiego masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g rodzynek, suszonych śliwek lub daktyli
250 ml mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe mleko zmiksować z kakao, mąką i żółtkami. Wlać do gotującego się mleka z cukrami, często mieszając. Masa zgęstnieje i utworzy nam się czekoladowy budyń. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu i odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę. Łyżka po łyżce dodawać zimny budyń, cały czas miksując. Czekoladę posiekać, większe rodzynki, śliwki lub daktyle pokroić na kawałki. Dodać do czekoladowego kremu i wymieszać silikonową szpatułką.
Dodatkowo:
- 3/4 słoika dżemu z czarnej porzeczki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- świeżo zaparzona kawa do nasączenia
Pierwszy blat ciasta ułożyć na dnie blachy, nasączyć zaparzoną kawą. Wyłożyć połowę czekoladowego kremu i przykryć kokosową bezą. Posmarować dżemem z czarnej porzeczki, przykryć orzechową bezą. Wyłożyć pozostałą część czekoladowego kremu. Drugi blat również nasączyć kawą (od strony rozcięcia), przełożyć na czekoladowy krem. Kremówkę mocno podgrzać i zalać nią posiekaną gorzką czekoladę. Odstawić na chwilę, po czym wymieszać i tak uzyskaną polewę rozsmarować na wierzchu ciasta. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Moje popisowe ciasto na święta 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Ciasto przepyszne, robiłam w tym roku na święta. Robiłam w blaszce 21 na 24, i wyszło bardzo wysokie. Spokojnie można zrobić w standardowej dużej blaszce.
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂
Zniknęło w mig, bardzo polecam to ciasto 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Poezja smaku!!!
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Wyszło pysznie 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 🙂