Ciasto Snikers z przepisu mojej Mamy, które jest hitem każdej rodzinnej imprezy. Bardzo proste i szybkie do przygotowania, a do tego efektowne i pyszne. Polecam!!!
Przepis na ciasto Snikers
Składniki (blacha 23×33 cm):
- 250 g masła lub margaryny
- 400 g mąki tortowej
- 200 g cukru
- 5 żółtek (z jajek wielkości L)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Każdą z nich przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wylepić dno, wyrównać, nakłuć widelcem. Piec ok. 25-30 minut w temp. 170 C (termoobieg) do czasu aż nabierze lekko złotego koloru. Wystudzone blaty przełożyć kremem śmietankowym.
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
- 75 g cukru pudru
- 2 opakowania „śmietan fixu”
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem.
Dodatkowo:
- 1 puszka masy kajmakowej
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 g gorzkiej czekolady
- duża garść orzechów włoskich
Wierzch ciasta posmarować masą kajmakową. Kremówkę mocno podgrzać, dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę i dokładnie wymieszać, udekorować ciasto i posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Smacznego!
Więcej przepisów na ciasta znajdziecie tutaj – przepisy na ciasta oraz na moim Instagramie