Ciasto snikers mojej Mamy od zawsze należało do moich ulubionych. Tym razem mam dla Was wersję bez pieczenia, która jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, a do tego równie pyszna, choć zupełnie inna niż ta pieczona. Ostatni hit każdej naszej rodzinnej imprezy : ) Polecam !!
- 700 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 60 g cukru trzcinowego
- 200 g masła (temp. pokojowa)
- 1 puszka masy krówkowej (460g)
- 100 g masła orzechowego (100%)
- ok. 300 g herbatników
- 50 g solonych orzeszków ziemnych
- 50 g mlecznej czekolady + 20 g masła
Budyń (proszek) dokładnie rozmieszać z cukrem i 300 ml zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, dodać przygotowaną mieszankę i ciągle mieszając zagotować. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała jego powierzchni, odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch i partiami dodawać zimny budyń. Podzielić go na dwie części. Do jednej z nich dodać połowę masy krówkowej, a do drugiej masło orzechowe. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Rozsmarować krem budyniowy z masą krówkową, położyć drugą warstwę herbatników. Rozsmarować krem budyniowy z masłem orzechowym, wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Posmarować ją pozostałą masą krówkową i posypać orzeszkami. Czekoladę drobno posiekać i wraz z masłem rozpuścić w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Polać ciasto. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc, wtedy smakuje najlepiej.
Smacznego!