Ciasto snikers mojej Mamy od zawsze należało do moich ulubionych. Tym razem mam dla Was wersję bez pieczenia, która jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, a do tego równie pyszna, choć zupełnie inna niż ta pieczona. Ostatni hit każdej naszej rodzinnej imprezy : ) Polecam !!
- 700 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 60 g cukru trzcinowego
- 200 g masła (temp. pokojowa)
- 1 puszka masy krówkowej (460g)
- 100 g masła orzechowego (100%)
- ok. 300 g herbatników
- 50 g solonych orzeszków ziemnych
- 50 g mlecznej czekolady + 20 g masła
Budyń (proszek) dokładnie rozmieszać z cukrem i 300 ml zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, dodać przygotowaną mieszankę i ciągle mieszając zagotować. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała jego powierzchni, odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch i partiami dodawać zimny budyń. Podzielić go na dwie części. Do jednej z nich dodać połowę masy krówkowej, a do drugiej masło orzechowe. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Rozsmarować krem budyniowy z masą krówkową, położyć drugą warstwę herbatników. Rozsmarować krem budyniowy z masłem orzechowym, wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Posmarować ją pozostałą masą krówkową i posypać orzeszkami. Czekoladę drobno posiekać i wraz z masłem rozpuścić w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Polać ciasto. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc, wtedy smakuje najlepiej.
Smacznego!
Nic dodać nic ująć ❤️ Pożarłabym 😀
Autor
Dziękuję :* Znika błyskawicznie! 🙂
Cudo będę robić 🙂
Autor
Super, daj znać jak posmakowało 🙂
Pychotka 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Mniam wygląda super 🙂
Autor
Dziękuję i polecam, jest pyszne 🙂
Kolejny przepis który zapisuję do wypróbowania 🙂 uwielbiam Pani ciacha 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Pyszne obie masy rewelacyjne teraz czeka w lodówce na właściwe spożycie 😀
Autor
Super, że już wypróbowałaś 🙂 Smacznego!
Jejku jak to pięknie wygląda!!!
Autor
Dziękuję i polecam :*
Ciacho jest przepyszne!!!
Autor
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂
Czy cukier trzcinowy można pomiąć? akurat nie mam a do sklepu daleko…
Autor
Tak 🙂
Dzięki wyszło świetnie i nadal było fajnie słodkie 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Genialne ciacho proste i szybko sie robi 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Bardzo fajny przepis zjedzone w całości 🙂
Autor
Super <3
Witaj, robilam ciasto dwa razy,i dwa razy budyń z masa krowkowa zrobił się lejacy po dostaniu w lodowce…moglabys powiedzieć co robię źle???
Autor
Hmmm po wizycie w lodówce masa powinna bardziej zastygnąć. Czy z cześcią orzechową też masz taki problem? Jeśli nie to może wypróbuj inna masę krówkową? Czy do przygotowania budyniu użyłaś 700 ml mleka jak w przepisie, czy może przypadkiem przygotowałaś go tak jak podano na opakowaniu? To pierwsze przyczyny, które przychodzą mi do głowy 🙂
No właśnie masa orzechowa jest okej zawsze….hm może to tak krówka z biedronki Lipna…no spróbuje kiedyś jeszcze raz z inna…dziękuje
Autor
Z tą masą biedronkową może być coś na rzeczy, mają dużo fajnych produktów, ale jej akurat nie lubię 🙂 Polecam np. Gostyń, w składzie samo mleko i cukier, po otwarciu puszki widać też różnicę w konsystencji w porównaniu z tą z biedronki.
Ciasto jest cudowne dziękuję za ten przepis 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, że posmakowało 🙂
Marto, czy można zamiast budyniu dać krem karpatkę?
Autor
Nie próbowałam, ale wydaje mi się, że powinno się udać 😉
Świetny przepis. Szybki w przygotowaniu. Smaczny. Polecam 🙂
Autor
Super, że posmakowało, pozdrawiam 🙂
Dzień dobry 🙂 mam pytanko, ciasto potrzebuje podać w sobotę, czy mogę zrobić je w czwartek?
Autor
Tak 🙂
Pyszne ciasto 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że zasmakowało 🙂
Bardzo fajne, wcale nie za słodkie ciasto
Myślałam że będzie mega słodkie, a wcale takie nie wyszło. Dałam troszkę więcej orzeszków by podkręcić smak. Mi osobiście bardziej smakuje 3 Bit z Twojego przepisu, ale to tylko moja opinia, inni domownicy zadowoleni 😀 To kolejne ciasto przygotowane z Bloga, odkrywam dalej. Pozdrawiam
Autor
Ogromnie się cieszę i pozdrawiam serdecznie 🙂