Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto Santoska

Przepyszne kawowo-orzechowe ciasto Santoska na pewno skradnie Wasze serca. Kruchy spód w towarzystwie kajmaku, aromatycznej kawowej masy i orzechowej bezy z wafelkami. Przekładańce to zawsze świetna propozycja na imprezy i rodzinne spotkania. Bardzo podzielne, super się prezentuje i smakuje wyśmienicie. Będzie świetnym prezentem na Dzień Babci i Dziadka : ) Wygląda skomplikowanie, ale jest całkiem proste do przygotowania. Polecam!!!

Składniki na kruchy spód (blacha 23×33 cm):

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na wielkość formy i przełożyć na jej dno, można również odrywać po kawałku ciasta i układać na blaszce dociskając palcami. Wyrównać, schłodzić w lodówce przez ok. 60 minut. Nakłuć widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez ok 15 minut, do czasu aż będzie wypieczone i złociste. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Składniki na masę kawową:

Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem.

Składniki na ciasto orzechowe (blacha 23×33 cm):

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Piana powinna być lśniąca, a cukier niewyczuwalny. Orzechy włoskie, płatki migdałowe i wafelki drobno posiekać, dodać do ubitej piany i delikatnie wymieszać. Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 30 minut.

Dodatkowo:

Wystudzone kruche ciasto posmarować kajmakiem, wyłożyć połowę kawowego kremu, następnie orzechową bezę i pozostały krem. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować kakao.

Smacznego!

Jak wiecie uwielbiam kawowe wypieki, dlatego bardzo chętnie przygotowałam to ciasto we współpracy z Przyjaciele Kawy, gdzie wybór kaw (i nie tylko) jest ogromny, więc na pewno znajdziecie swoich ulubieńców. Wszystkie kawy znajdziecie tutaj, dodatkowo z kodem Marta20 obowiązuje 20% rabat z terminem ważności do 28 lutego na wszystkie nieprzecenione kawy, oprócz kaw z lokalnych palarni.

Wpis powstał przy współpracy marta-gotuje.pl z Przyjaciele Kawy.

Exit mobile version