Przepyszne kawowo-orzechowe ciasto Santoska na pewno skradnie Wasze serca. Kruchy spód w towarzystwie kajmaku, aromatycznej kawowej masy i orzechowej bezy z wafelkami. Przekładańce to zawsze świetna propozycja na imprezy i rodzinne spotkania. Bardzo podzielne, super się prezentuje i smakuje wyśmienicie. Będzie świetnym prezentem na Dzień Babci i Dziadka : ) Wygląda skomplikowanie, ale jest całkiem proste do przygotowania. Polecam!!!
Składniki na kruchy spód (blacha 23×33 cm):
- 100 g zimnego masła
- 3 żółtka (z jajek wielkości L)
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g cukru pudru
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na wielkość formy i przełożyć na jej dno, można również odrywać po kawałku ciasta i układać na blaszce dociskając palcami. Wyrównać, schłodzić w lodówce przez ok. 60 minut. Nakłuć widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez ok 15 minut, do czasu aż będzie wypieczone i złociste. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Składniki na masę kawową:
- 500 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 300 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej Charles Liégeois
Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem.
Składniki na ciasto orzechowe (blacha 23×33 cm):
- 3 białka (z jajek wielkości L)
- 150 g drobnego cukru
- 100 g orzechów włoskich
- 10 g migdałów w płatkach
- 2 wafelki orzechowe (66g)
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Piana powinna być lśniąca, a cukier niewyczuwalny. Orzechy włoskie, płatki migdałowe i wafelki drobno posiekać, dodać do ubitej piany i delikatnie wymieszać. Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 30 minut.
Dodatkowo:
- 1 puszka masy kajmakowej
- kakao do oprószenia
Wystudzone kruche ciasto posmarować kajmakiem, wyłożyć połowę kawowego kremu, następnie orzechową bezę i pozostały krem. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować kakao.
Smacznego!
Jak wiecie uwielbiam kawowe wypieki, dlatego bardzo chętnie przygotowałam to ciasto we współpracy z Przyjaciele Kawy, gdzie wybór kaw (i nie tylko) jest ogromny, więc na pewno znajdziecie swoich ulubieńców. Wszystkie kawy znajdziecie tutaj, dodatkowo z kodem Marta20 obowiązuje 20% rabat z terminem ważności do 28 lutego na wszystkie nieprzecenione kawy, oprócz kaw z lokalnych palarni.
Wpis powstał przy współpracy marta-gotuje.pl z Przyjaciele Kawy.
Cudowne ciacho ❤️
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Bosko ❤
Autor
Dziękuję i polecam 😀
Prawdziwa delicja ❤
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Juz sobie wyobrażam ten smak 😊
Autor
Koniecznie wypróbuj 🙂
Ciasto super chciałabym zrobić ale nie mam ani kajmaku ani takich wafelków czy da się to jakoś ograć? 🙂
Autor
Zamiast kajmaku super będzie też dżem z czarnej porzeczki, a wafelki można zamienić na wiórki kokosowe 🙂
Dziękuję pięknie wyszło super !!! to moje pierwsze takie skomplikowane ciasto ale nie taki diabeł straszny, do tej bezy dałam tylko orzechy i wiórki pół na pół bez migdałów 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało, pozdrawiam 🙂
Wspaniałe!
Autor
Miło mi, że przypadło do gustu 🙂
Bardzo fajne ciasto 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Rewelacja smaki idealnie skomponowane rodzinka w zachwycie ❤️
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Pyszne szybko sie robi ja nie dałam wafelków 😊
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Witam 😊
Nie mam piekarnika z termoobiegiem. Jak długo powinnam wtedy piec bezę?
Autor
Proszę spróbować wydłużyć o 5 minut, zawsze trzeba obserwować, bo każdy piekarnik niestety inaczej piecze 🙂
Ciasto rewelacja 👍
Autor
Super, że posmakowało 🙂