Ciasto o specyficznej nazwie Salceson zwane również plackiem amerykańskim to nic innego jak czekoladowe ciasto z jabłkami i orzechami. Pamiętam, że w mojej młodości dość często serwowano je na rodzinnych uroczystościach, ale przez kilka ostatnich lat nie miałam z nim styczności ; ) Przypomniał mi o nim Jakub Kuroń i korzystając z jego przepisu muszę stwierdzić, że jest jeszcze pyszniejsze niż zapamiętałam! Obecnie to zdecydowanie mój numer jeden : ) Polecam!!!
Składniki (blacha o wymiarach 20×30 cm):
- 3 jajka (wielkość L)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- 4 duże jabłka
- 1 szklanka orzechów włoskich
Orzechy posiekać. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać jogurt i olej, ponownie dokładnie zamieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i cynamon. Całość wymieszać na jednolitą masę. Dodać jabłka z orzechami i ponownie wymieszać sylikonową szpatułką. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 50 min. do tzw. suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta zbyt mocno się zarumieni przykryć folią aluminiową. Ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić, posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.
Smacznego!