Ciasto Pysznotka to warstwowe ciasto, które urzeka smakiem i wyglądem. Wbrew pozorom nie jest trudne, ani bardzo czasochłonne do przygotowania za to efekt końcowy zadowoli każdego : ) Dwa blaty kruchego ciasta z powidłami, bezą i orzechową posypką, przełożone aksamitnym kremem budyniowym z dodatkiem ananasa. Polecam!!!
Składniki na kruche ciasto (blacha 33×23 cm):
- 500 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g masła lub margaryny
- 6 żółtek
Wszystkie składniki wymieszać, szybko zagnieść ciasto (używam robota kuchennego). Podzielić na dwie równe części, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 15 minut. Po tym czasie każde z nich rozwałkować i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć ciasto widelcem.
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 450-500 g powideł śliwkowych
- 100 g orzechów włoskich lub pekan
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodawać cukier, ciągle miksując. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować na niskich obrotach miksera.
Na przygotowane na blachach ciasto przełożyć powidła, następnie bezową pianę, całość posypać posiekanymi orzechami. Obie blachy przełożyć do rozgrzanego do 170 C (termoobieg ) piekarnika i piec przez ok. 40 minut, uważając, aby orzechy zbyt mocno się nie przypiekły – w razie potrzeby przykryć blachy papierem do pieczenia. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Składniki na krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 3 pełne łyżki mąki pszennej
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenek z 1 laski wanilii
- 200 g masła (temp. pokojowa)
- 1 puszka ananasa
1 szklankę mleka zagotować z cukrem i wanilią. Pozostałe mleko dokładnie wymieszać z mąką i żółtkami (używam blendera), a następnie dodać do gotującego się mleka. Zagotować, często mieszając, masa powinna być gładka i gęsta. Przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu i odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć mikserem na jasny puch. Następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu cały czas miksując. Na koniec dodać pokrojone w kostkę i osączone z nadmiaru soku kawałki ananasa.
Ostudzone placki przełożyć budyniową masą i schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).
Smacznego!