Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto Ptasie Mleczko

Przepyszne ciasto Ptasie Mleczko idealnie sprawdzi się na wszelkie przyjęcia i rodzinne spotkania. Delikatny biszkopt i lekka pianka w towarzystwie czekoladowej polewy na pewno podbije Wasze serca. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, wystarczy tylko chwila cierpliwości i oczekiwanie aż całość zwiąże się w lodówce, ale efekt jest tego wart: ) Polecam!!

Składniki na ciasto (blacha 25×32 cm*):

*Upiekłam w mniejszej blaszce zmniejszając proporcjonalnie składniki na piankę, ale bez modyfikacji składników biszkoptu, dlatego u mnie jest on bardzo wysoki.

Składniki na piankę:

Składniki na polewę:

Opcjonalnie:

Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, zmiksować. W oddzielnej misce mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem, przesiać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać silikonową łopatką. Przelać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C przez 20 minut. Przestudzić i posmarować dżemem lub powidłami.

Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku, odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać serki homogenizowane, cukier wanilinowy i całość krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać wystudzone, ale nadal płynne galaretki, dokładnie zmiksować. Masę przelać na wystudzony biszkopt, wyrównać i przełożyć do lodówki.

Przygotować polewę. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Masło roztopić, dodać śmietanę, cukier i kakao, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Całość zagotować na małym gazie i zdjąć z ognia. Wlać żelatynę i bardzo dokładnie wymieszać. Przestudzić i przelać na ciasto, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego!

Inspiracja

Exit mobile version