Ciasto Ptasie Mleczko

Przepyszne ciasto Ptasie Mleczko idealnie sprawdzi się na wszelkie przyjęcia i rodzinne spotkania. Delikatny biszkopt i lekka pianka w towarzystwie czekoladowej polewy na pewno podbije Wasze serca. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, wystarczy tylko chwila cierpliwości i oczekiwanie aż całość zwiąże się w lodówce, ale efekt jest tego wart: ) Polecam!!

Składniki na ciasto (blacha 25×32 cm*):

  • 4 jajka (wielkość L)
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

*Upiekłam w mniejszej blaszce zmniejszając proporcjonalnie składniki na piankę, ale bez modyfikacji składników biszkoptu, dlatego u mnie jest on bardzo wysoki.

Składniki na piankę:

  • 2 galaretki (cytrynowe lub bezbarwne)
  • 250 ml wrzątku
  • 660 ml śmietanki kremówki 30%
  • 600 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 cukier wanilinowy

Składniki na polewę:

  • 100 g masła
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 niepełna łyżka żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzątku

Opcjonalnie:

  • 1/2 słoiczka powideł lub dżemu z czarnej porzeczki

Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, zmiksować. W oddzielnej misce mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem, przesiać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać silikonową łopatką. Przelać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C przez 20 minut. Przestudzić i posmarować dżemem lub powidłami.

Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku, odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać serki homogenizowane, cukier wanilinowy i całość krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać wystudzone, ale nadal płynne galaretki, dokładnie zmiksować. Masę przelać na wystudzony biszkopt, wyrównać i przełożyć do lodówki.

Przygotować polewę. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Masło roztopić, dodać śmietanę, cukier i kakao, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Całość zagotować na małym gazie i zdjąć z ognia. Wlać żelatynę i bardzo dokładnie wymieszać. Przestudzić i przelać na ciasto, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego!

Inspiracja

Komentarzy: 36

  1. Ania
    21 stycznia 2019 / 14:32

    Wow po prostu wow!

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2019 / 23:33

      Dziękuję 🙂

  2. Martyna
    21 stycznia 2019 / 16:19

    Wygląda pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2019 / 23:33

      Bardzo mi miło i polecam wypróbować 🙂

  3. Olcia
    21 stycznia 2019 / 17:11

    Na dzień Babci już nie zdążę ale czeka w lodówce i będzie na dzień dziadka 🙂

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2019 / 23:34

      Super <3

  4. Isia
    21 stycznia 2019 / 19:15

    Pysznie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2019 / 23:34

      Dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂

  5. kasiulek
    21 stycznia 2019 / 20:50

    Super 🙂

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2019 / 23:34

      Dziękuję 🙂

  6. Aga
    21 stycznia 2019 / 22:33

    Jest i u mnie jutro dam znać jak wyszło smakowo ale wygląda super <3

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2019 / 23:34

      Super, czekam na informację 🙂

      • Aga
        22 stycznia 2019 / 18:38

        Rewelacja tak szybko jak wjechało na stół tak szybko zniknęło 🙂

        • Marta
          Autor
          23 stycznia 2019 / 18:56

          Super <3

  7. Majka
    22 stycznia 2019 / 11:53

    Piękne 😍

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2019 / 12:16

      Bardzo dziękuję 🙂

  8. Pola
    25 stycznia 2019 / 14:12

    Ciasto jest rewelacyjne dziekuje za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      25 stycznia 2019 / 16:12

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  9. Anka
    26 stycznia 2019 / 9:06

    A jaka ta śmietana ma być na polewę?

    • Marta
      Autor
      26 stycznia 2019 / 14:49

      Użyłam takiej, którą podałam w składnikach tzn. 18% 🙂

  10. Mia
    2 lutego 2019 / 16:08

    Ciasto jest rewelacyjne 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2019 / 1:24

      Super, że posmakowało 🙂

  11. Beata
    8 lutego 2019 / 9:58

    Upiekłam to pyszne ciasto. Jest lekkie I bardzo szybko znika 😀. Przecudne zdjęcia😀

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2019 / 0:46

      Dziękuję, ogromnie mi miło, że zdjęcia się podobają i jeszcze bardziej, że ciasto posmakowało 🙂

  12. ninaaa
    9 lutego 2019 / 18:11

    Przepyszne ciasto robi się łatwiej niż wygląda a nie mam ręki do ciast 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2019 / 0:49

      Ogromnie się cieszę 🙂

  13. Simone
    24 lutego 2019 / 20:00

    Ciasto jest rewelacyjne polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      25 lutego 2019 / 23:41

      Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂

  14. 7 marca 2019 / 11:43

    Chyba każdy uwielbia ptasie mleczko. Kupne jadł każdy ale zrobić w domu własne to jest wyczyn. Łatwo nie będzie ale z tym przepisem mam nadzieję że się uda 😀 Trzymajcie kciuki w sobotę pierwsza próba!

    • Marta
      Autor
      9 marca 2019 / 1:45

      Trzymam kciuki i mam nadzieję, że posmakowało 🙂

  15. inga
    18 marca 2019 / 13:06

    Przepyszne ciacho dziekuje za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      19 marca 2019 / 22:28

      Miło mi, że przypadło do gustu 🙂

  16. Magda
    4 kwietnia 2019 / 13:55

    A czy blacha to na być ta duża z piekarnika?
    Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      4 kwietnia 2019 / 14:55

      25×32 cm 🙂

  17. Magda
    4 kwietnia 2019 / 13:57

    Już widzę, przepraszam 🥴

    • Marta
      Autor
      4 kwietnia 2019 / 15:07

      Nie ma za co 🙂 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 − 26 =